In het gebied waar ze in Texas aan het boren zijn naar schalie gas en oil met de moderne fracking technieken constateren ze nu een toename van het aantal aardbevingen.
Natuurlijk is het, net als in Groningen lang gezegd werd, niet 100% zeker dat er een connectie met de olie en gasproductie is, maar logisch lijkt die link wel te zijn.
In Texas onderzoeken ze nu of de chemicaliën die ze in de bodem spuiten de oorzaak zijn dat oude breuken in de aardkorst in feite geolied worden en dus makkelijk langs elkaar glijden en aldus aardbevingen veroorzaken.
Het gebruikte goedje wordt vaak in de bron achtergelaten en zal door de breuken langzaam verder in de rotsen sijpelen.
Maar tevens is er de vraag of het onttrekken van water uit de bodem ook geen rol speelt. Texas heeft te maken met een enorme droogte en men boort steeds dieper om grondwater aan de bodem te onttrekken. Ook hierdoor ontstaan er ‘gaten’ in de bodem.
Twee zaken die op een enorme schaal in Texas spelen, maar die ook hier belangrijk zijn.
De proeven met boringen naar schaliegas moeten ook vergezeld gaan van de wetenschap dat met die boringen en latere productie de aardbevingen ook naar andere gebieden zullen komen. Hoeveel is ons de energie uit de bodem waard?
Zouden we niet veel beter kunnen inzetten op energie van de zon, wind en water? Als we toch miljarden gaan inzetten, kunnen we dat dan niet beter doen richting hernieuwbare energie en de opslag daarvan?
Overigens is er een bedrijf dat de gebruikte chemicaliën kan schoonmaken. Een bedrijf waar BeursAccent abonnees aandelen in kunnen hebben. Het is helemaal niet meer nodig om die rommel in de bodem te laten zitten. Het is echter wel nu duur(der) om het schoon te maken. Met de lage energieprijs wordt de keuze dus helaas nog te vaak gemaakt om nu maar niet schoon te maken en de rommel simpelweg nu goedkoop en later duurkoop te dumpen. Met de aardbevingen komt de rekening later wel. Het bedrijf dat de bevingen met haar dumpingen veroorzaakte is dan vaak al niet meer. Via belastinggeld mag de maatschappij de rekening oppakken. Zo zaken doen is lekker makkelijk en helaas vaak wel de realiteit.