LADEN

Typ om te zoeken

AANTREKKELIJKE OPLOSSING VOOR UW UITKERENDE LIJFRENTE

Beleggers Nieuws

AANTREKKELIJKE OPLOSSING VOOR UW UITKERENDE LIJFRENTE

Enkele weken geleden werd ik benaderd door een klant waarvan de lijfrente polis binnenkort afloopt. Om er voor te zorgen dat hij over de uitkering niet het hoge belastingtarief hoeft te betalen had zijn verzekeraar hem het voorstel gedaan opnieuw een lijfrente af te sluiten en per kwartaal uit te laten keren. Dit tegen een rendement van 2% per jaar.
Een rendement van 2% is natuurlijk erg laag. Helemaal als je rekening houdt met het huidige inflatiepercentage van 2,5%. Netto betekent dit een negatief rendement van 0,5%.
Deze klant vroeg mij om een concurrerend voorstel. Ik heb hem toen de mogelijkheid voorgelegd om deel te nemen aan een Vastgoed Lijfrente plan . Daarbij investeert hij zijn vrijkomende polis in een lijfrente beleggingsrecht met kleinschalig en veelal nieuw vastgoed als onderliggende waarde. Het betreffende fonds is een goed gespreid vastgoedfonds met momenteel een rendement van 8,1% per jaar. Bovendien is het fonds relatief jong en bezit het alleen kwaliteitsvastgoed op A-locaties. Het vastgoed is voor 97 à 98% verhuurd met langdurige huurcontracten.
De degelijkheid van dit fonds blijkt ook uit het feit dat het als één van de weinige vastgoedfondsen een vergunning heeft van de AFM.
“Maar….” was de vraag van mijn klant “….hiermee loop ik toch risico?” Dat klopt, maar wel een zeer acceptabel risico. Immers het vastgoed is van topkwaliteit, onlangs getaxeerd en de inflatie werkt in het voordeel van de investeerder. Bij een gemiddelde inflatie van 3% per jaar stijgt de waarde van het vastgoed mee, waardoor elk jaar 3% extra wordt verdiend.
De rekensom; een voordeel van 240% in 15 jaar
Het rendement van het Vastgoedfonds bedraagt op dit moment 8,1%. Het vaste rendement dat een verzekeraar momenteel biedt is ongeveer 2%. Een verschil van 6,1%. Hoogwaardig vastgoed stijgt in principe met de inflatie mee. Uitgaande van 3% inflatie loopt het netto verschil daardoor op naar 9,1% per jaar. Bij een berekening van rente op rente over 15 jaar is het voordeel van vastgoed boven een vaste rente 240%. Vastgoed kan dus een stootje hebben voordat het grote voordeel ten opzichte van een vaste lage rente wegvalt.
Onderzoekers van ING en Nyenrode verwachten een run op kwaliteitsvastgoed
Momenteel ligt de ontwikkeling van commercieel vastgoedprijzen in de media onder een vergrootglas. Daarbij moet echter onderscheid worden gemaakt tussen commercieel kwaliteitsvastgoed en tweede klas vastgoed. (De huizenprijzen vormen een verhaal apart omdat die altijd gesubsidieerd zijn met belastingaftrek en deze belastingaftrek nu een punt van discussie is).
Up-to-date commercieel vastgoed op goede locaties met solide huurders en lange huurcontracten valt juist in positieve zin op doordat deze objecten zeer gewild zijn. Aan de hand van hun onderzoek verwachten ING Real Estate Finance en Nyenrode Business Universiteit juist een run op kwaliteitsvastgoed en een verdere waardestijging in dit segment (klik hier voor het artikel).
Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het Vastgoed Lijfrente Plan? Of hoe u fiscaal vriendelijk een lijfrente via vastgoed op kunt bouwen, klik dan hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *