LADEN

Typ om te zoeken

7% jaarlijkse groei (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

7% jaarlijkse groei (Tom Lassing)

Tot enkele jaren geleden groeide de Chinese economie volgens eigen zeggen met 10% per jaar.
Gezien de stormachtige groei van de Chinese economie zal dat best wel eens waar kunnen zijn geweest.
Officieel groeit die enorme Chinese economie nog altijd bijna 7% per jaar en dat ligt al enkele jaren lang vrijwel precies op de planning.
Gezien de omvang van de Chinese economie neem ik de huidige groeicijfers wel met een forse korrel zout. Niet omdat een jaar lang 7% groeien niet mogelijk zou zijn. Immers, je kan eens een mooi jaar hebben. Ik neem het met een enorme korrel zout omdat structureel 7% op jaarbasis groeien zou inhouden dat die enorme Chinese economie in 10 jaar tijd zou verdubbelen.
Dát kan ik niet geloven. Daar is de economie van China al te groot voor geworden.


Er zitten namelijk wel degelijk grenzen aan de groei. De vraag is nu hoe China haar statistieken aan de werkelijkheid gaat aanpassen. Zo zijn er letterlijk steden gebouwd waar niemand woont. Die werkzaamheden telden mee voor de economische groei, maar het resultaat is eerder een kostenpost dan een aanwinst. Wie gaat de rente op de leningen betalen als niet heel snel tientallen miljoenen Chinezen die nu leegstaande steden gaan bevolken? Overdag zien die nu lege steden er uit als gewone steden. In de nacht vallen die steden op omdat ze vrijwel donker zijn… Een duidelijk bewijs dat ze niet bijdragen aan de economische bedrijvigheid.
Er moet een correctie komen. Als het niet een crisis wordt, dan minstens een administratieve correctie.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *