LADEN

Typ om te zoeken

65 biljoen aan verplichtingen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

65 biljoen aan verplichtingen

Het is bedrieglijk om naar alleen staatsschulden te kijken als je wilt weten hoe ver een overheid of een land in het rood staat. Verplichtingen zoals pensioenen en uitkeringen drukken ook op het budget. Ik schreef 18 november al dat de totale verplichtingenberg van de $ 65 biljoen is.
Dat is net iets meer dan ze reëel gezien aankunnen.
Zeker als de Amerikaanse economie niet structureel fors blijft groeien, is deze verplichtingenberg onhoudbaar.
De vraag is slechts hoe ze het gaan oplossen.
De meest logische manier is via inflatie. Maar dat wil de laatste tijd niet zo lukken. Zo werd een belangrijke kostenpost de laatste jaren steeds minder groot in de VS. Energie is er nu bijna gratis. Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat energie snel fors duurder gaat worden.
In feite zien we dus nu in bepaalde opzichten deflatie. Tegelijkertijd worden bepaalde producten in de VS zo ongeveer onbetaalbaar.
Verse groenten bijvoorbeeld zijn er enorm duur. Een krop sla is duurder dan enkele hamburgers. Niet voor niets dat ze er vaak kiezen voor fastfood. Het is onbetaalbaar om vers voedsel te eten.
Dat is overigens ook de reden waarom de alternatieve boerderijen er winstgevend kunnen draaien. Het opmerkelijke is daarom dat de technieken van moderne technieken van moestuinieren vooral in Amerika ontwikkeld worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *