LADEN

Typ om te zoeken

1500 euro per maand, zo maar

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

1500 euro per maand, zo maar

Stel even, we geven iedereen die ouder is dan 18 in Nederland en België een basisinkomen van 1500 euro per maand.
Werk of niet, als je volwassen bent, krijg je die maandelijkse uitkering.
Wat zou het betekenen?
Het zou betekenen dat werkloosheidsuitkeringen, ziekte uitkeringen, volksuitkeringen, huursubsidies, toeslagen en pensioenuitkeringen vanuit de overheid komen te vervallen.
We zien dus een enorme besparing in de verstrekking van de uitkeringen die we nu maandelijks doen. Het zou dus betekenen dat de overheid veel goedkoper uit is. Immers is de standaard uitkering van hetzelfde bedrag heel wat makkelijker toe te passen dan alle bijna individuele uitkeringen en toeslagen die we nu verstrekken. Tevens kan niemand meer frauderen en kunnen we een enorm controle apparaat afschaffen.
Die besparing op de huidige uitkeringskosten en het controle apparaat is pure winst. De overheid wordt een stuk goedkoper… Maar in plaats van allemaal ambtenaren uitkeringen laten verstrekken en controleren, gaan we nu het geld zonder al die (semi) ambtenaren weggeven.
Het zou voor heel veel mensen enorm veel veranderen. In plaats van uitkeringstrekker of zieke, ben je ‘gewoon’ een burger die ‘net als de rest’ de 1500 euro per maand overgemaakt krijgt. Waarschijnlijk gaat dat een heel positieve uitwerking op hun kijk op de wereld hebben.
In India is het concept al eens uitgeprobeerd op 20.000 inwoners. Het was een gigantisch succes. Ook in Namibië is een dorp uitgekozen om het te testen. De veranderingen in dat dorp waren enorm. Er is vooral bij de armen veel minder onrust en het dorp is nu veel meer een hechte samenleving met huizen die er steeds mooier uitzien en bewoners die zich steeds meer inzetten voor de verdere groei van de economie in het dorp. Er is nu ook bijna geen honger meer. Er is nu veel meer gemeenschapszin. Ze worden er ondernemend van, want ze zijn zeker van hun basisinkomen en durven dan wat risico te nemen.
Een ander voordeel van het systeem is dat we vooral de onderklasse ondersteunen. Weg is hun maandelijkse onzekerheid over het inkomen. Weg is de mensonterende gang naar de uitkeringsinstantie waar je als een soort bedelaar terecht komt.

Waarom is het een succes?
De basis van de economie is geld dat rolt. Geef iedereen standaard 1500 euro per maand en ze gaan dat geld weer uitgeven. De economie bloeit op en wordt krachtiger.
Zullen we het doen?
De vraag is niet goed. De vraag die we ons moeten stellen is of ons huidige systeem nog veel toekomst heeft. Het antwoord is neen. Het huidige systeem rolt toe naar een faillissement en een steeds groter probleem voor de groeiende groep armeren en de kleiner wordende middenklasse.
Dus het huidige systeem loopt vast.
Waarom dan niet het roer radicaal omgooien?
Het is financieel haalbaar. Het vergt alleen LEF!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *