LADEN

Typ om te zoeken

100 jaar geleden, de Spaanse griep

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

100 jaar geleden, de Spaanse griep

virus, griep

Het kenmerk van de Spaanse griep was dat het vooral jonge mensen trof. Veel soldaten die de eerste Wereldoorlog overleefden, bezweken thuisgekomen binnen een jaar aan de Spaanse Griep.
De griep ontstond waarschijnlijk in de Verenigde Staten. In Kansas werd namelijk in januari 1918 het eerste geval genoteerd. Het viel al direct op dat jong volwassenen de slachtoffers werden. In Kansas hield met veel kippen en varkens en er waren toen veel Chinezen. Nog altijd denken ze dat de oorsprong in China lag en dat de Chinezen de griep mee naar de VS hebben genomen.
Een maand later was de epidemie in Kansas over.
Het was echter nét wel het geval dat veel jonge mannen uit Kansas op dat moment het leger in gingen. Immers de VS was nét betrokken in de Eerste Wereldoorlog en er moesten snel heel veel jonge mannen als soldaten opgeleid worden.
Veel mannen dicht op elkaar en omstandigheden die niet altijd even gezond waren. Het bleek een rampzalige combinatie.
De Spaanse griep werd door deze jonge soldaten naar Europa gebracht. De beroerde omstandigheden in de loopgraven en de slechte voeding van de burgers in Europa deden de rest.
In augustus 1918 had de helft van de Amerikaanse soldaten de griep. 43.000 Amerikaanse soldaten overleefden de ziekte niet. Het oorlogsgeweld voor de Amerikaanse soldaten kostte in totaal 50.000 man het leven.

Waarom heet het dan toch Spaanse Griep?

  • Alleen in Spanje was indertijd geen censuur en dus stonden de Spaanse kranten vol met de verhalen over de griep. Het ging daarom de Spaanse griep heten. De Duitsers noemden het eerst de Vlaamse griep.

Wat hield het in.

  • Je kreeg hoge koorts, kon nog amper slikken had geen enkele energie meer en binnen enkele dagen was je dood.
    Toen 11 november 1918 de oorlog voorbij was, mochten alle soldaten naar huis. Dat was de pefecte manier om de ziekte letterlijk over heel de wereld te verspreiden. Van Nieuw Zeeland tot India, van Zuid Afrika tot in Rusland, je was nergens meer veilig voor de ziekte. Door de strikte controles bij de grens bleek alleen Australië in staat de ziekte in eerste instantie buiten de deur te houden.
    Als laatste land kreeg Australië in 1919 alsnog te maken met een nieuwe uitbraak van de griep en er stierven 15.000 mensen. 40% van de Australische bevolking was er alsnog ziek van geworden. Toen was het ineens gedaan met de griep. Het virus had zich gemuteerd in een mildere vorm en mensen waren er immuun voor geworden.

In Nederland stierven 40.000 mensen aan de griep en longontsteking die er het gevolg van was. (Andere cijfers spreken over 60.000 Nederlandse doden)
In de VS stierven 675.000 mensen. In Engeland 400.000 en in Frankrijk 200.000.
Uiteindelijk bleek na onderzoek dat vooral de groep 20 tot 40 jarigen getroffen werd. Dit kwam omdat hun immuunsysteem te heftig reageerde op het virus. Bij jongere en oudere mensen reageerde het immuunsysteem niet zo heftig en daardoor overleefde je de griep makkelijker.
In 2005 zijn wetenschappers er in geslaagd het virus opnieuw te creëren. Het bleek een H1N1 virustype te zijn. We noemen dat ook wel de varkensgriep. (Influenza A)

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *