LADEN

Typ om te zoeken

Uw pensioen is niet veilig

site

Uw pensioen is niet veilig

Gisteren is in een update aan de BeursAccent abonnees ook uiteengezet met welke bedragen er nu door onder andere pensioenfondsen in de markt gewerkt wordt en gewezen op het feit dat uw pensioenfonds ook fors in financiële waarden en verschillende renteproducten zit. Zo’n tien jaar geleden besloten de pensioenfondsen dat Nederland en België te klein waren en gingen ze veel meer internationaal beleggen. Ze waren daarmee dankbare doelen voor de marketeers van de banken en hebben in de loop van de jaren heel wat troep van die banken bij elkaar geharkt.
Ook aandelen van banken zelf.
Hoewel het beurswaarde verlies op de aandelen Lehman ‘slechts’ zo’n 54.000 miljoen is, (ik vind dat imposanter klinken dan 54 miljard) is het gat dat Lehman achter laat nu al 163 miljard. Er moeten dus partijen in de markt zitten die samen voor meer dan 200.000.000.000 dollar het haasje zijn. Ik geef u op een briefje dat een aantal van die verdwenen dollars uiteindelijk ook bij uw pensioenfonds blijkt te zitten en dus feitelijk uiteindelijk op uw rekening komt.
Denk ook eens aan één van de winnaars op dit moment, namelijk Bank of America. Een koper in deze markt, maar al wel 130 miljard…= 130.000 miljoen aan beurswaarde verloren.
Als u dacht dat uw pensioen wel een zekerheid was, dan hoop ik dat ik u nu niet al te ruw wakker geschud heb.
Wat kunt u doen? Allereerst er voor zorgen dat uw pensioenfonds het heel duidelijk wordt dat u meer transparantie wilt. Ze moeten duidelijk zijn in waar ze in beleggen.
U wilt ook meer transpiratie van ze. Ze moeten gewoon harder werken. Nu wordt veel uitbesteedt aan derden, maar het is lang niet altijd de beste weg. Die derden volgen ook weer blind anderen en zo is er een keten aan ‘deskundigen’ bezig het geld van de pensioenfondsen te verkwanselen. Uiteindelijk is heel die keten er gekomen omdat niemand nog verantwoordelijk wil zijn. Iedereen in die keten zorgt ervoor dat hij of zij kan wijzen naar de schuld van die ander.
Ja maar… we moesten die index volgen, we kregen van die en die dat advies, die analyse, we volgden die rating en we moeten toch x percentage in die producten aanhouden.
Waarom presteren de pensioenfondsen die bijna alles zelf doen hoger? Nu, dat is simpel uit te leggen. Ze maken heel veel minder kosten. In heel die keten van witte boorden afschuivers, moet iedereen betaald worden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *