LADEN

Typ om te zoeken

Money, money, money

site

Money, money, money

De Centrale Banken hebben gisteren bekend gemaakt ongekend hoge bedragen in de markt te gaan pompen. De ECB maar liefst 100 miljard. De FED stopt 85 miljard in AIG, de Bank of England en de Bank of Japan komen ook met tientallen miljarden aan extra geld.
Waar komt dit geld vandaan?
In feite zijn het, zover mij bekend, nieuwe leningen die de Centrale Banken uitzetten. Als er geen banken zijn die dit geld op hun beurt weer aan de Centrale Banken willen lenen, zal de Cantrale Bank dit geld uit het niets creëren. Zeker in Europa lijkt het sterk dat er nog banken zijn die zulke hoeveelheden geld kunnen ophoesten. Als ze het kunnen, dan kan het weer zijn dat die banken het geld op hun beurt weer uit het niets creëren. In de jaarverslagen van de banken en van de Centrale Banken komen dit soort bedragen niet naar voren. Het lijkt er dus sterk op dat de hoeveelheid geld in de wereld de laatste tijd extreem aan het toenemen is. De enige reden dat het niet opvalt, is omdat de verliezen aan waarde van vooral de banken eveneens enorm zijn. De beleggers verliezen dus geld in koersdalingen. De Centrale Banken creëren vervolgens uit het niets dat verloren geld weer.
Ondertussen wordt nu zachtjes bekend wie er geld verliezen aan de val van Lehman. SocGen gaf net aan dat ze 3 miljard aan leningen bij Lehman had uitstaan. Die kunnen ze dus nu op hun buik schrijven. Wederom niet zo’n beste beurt van SocGen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *