LADEN

Typ om te zoeken

Short selling

site

Short selling

Op dit moment een hot item.
Het gekke is dat het vooral mogelijk wordt gemaakt door grote instituten zoals pensioenfondsen en banken. Die instituten lenen namelijk de aandelen uit, waarmee andere partijen dan short kunnen gaan.
Als die short sellers gelijk krijgen en de aandelen zwaar dalen, dan winnen ze. Ze nemen hun winst en geven het instituut een kleine vergoeding voor het uitlenen van de aandelen. Dat laatste is de winst voor het grote instituut.
Dat het instituut vervolgens aandelen heeft die veel minder waard zijn, dat is even jammer.
Enkele jaren geleden werd deze stomme handel ook door de centrale banken zelf gespeeld. Ze deden dat toen met goud, dat vervolgens heel diep door de knieën ging. Een dure grap voor vooral de belastingbetalers. Zalm verkocht een derde van het Nederlandse goud op het dieptepunt van de markt. Short sellers hadden de markt kapot gemaakt, dus wat had je nog aan goud?
Toen de centrale banken stopten met hun stupide handel, stopte het shortsellen van goud en begon de enorme stijging van de goudprijs.
Het is ongehoord dat grote instituten zo ontzettend stom kunnen zijn om voor een kleine premie hun aandelen ter beschikking te stellen aan anderen die daarmee de waarde van die aandelen volledig kapot willen maken.
Het is namelijk niet alleen het short selling. Die short selling gaat samen met valse geruchten die in de markt gebracht worden. Alleen dan kunnen de short sellers snel de winst maken. Dat short selling nu aan banden wordt gelegd is zo gek niet. Wat echter wel gek is, is dat instituten zo stom zijn om zelfs na alle indicaties van misbruik nog altijd hun aandelen er voor uit te lenen. Dat gaat echt mijn verstand te boven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *