LADEN

Typ om te zoeken

De keizer mag niet meer naakt

site

De keizer mag niet meer naakt

Naked shortselling wordt in Amerika aan banden gelegd. Op dit moment kunnen beleggers, en dan met name de grote beleggers, naakt short gaan. Dat houdt in, verkopen wat ze totaal niet bezitten. Dat wordt nu aan banden gelegd. Wat je dus niet meer mag, is aandelen zomaar verkopen. Je moet voortaan de aandelen, die je dan feitelijk moet lenen om ze vervolgens te kunnen verkopen, daadwerkelijk kunnen aantonen.
Het voordeel daarvan is dat er niet ineens meer aandelen in de markt kunnen zijn, dan er zijn uitgebracht. Die rare situatie ontstond namelijk de afgelopen jaren. Sommige bedrijven en ETF’s kenden tot wel meer dan 50% teveel aan aandelen…
Stel, u kocht aandelen van iemand die naakt short ging. U weet niet beter, dan dat u de echte aandelen heeft. Die aandelen heeft u echter eigenlijk niet, want degene die aan u verkocht had de aandelen ook eigenlijk niet. Echter in uw account staan 100 aandelen. Als er dus gestemd mag worden, dan meld uw bank uw 100 aandelen ook aan.
Stel dat dit bedrijf 1000 aandelen had uitgegeven, dan stemmen er ineens 1100 aandelen…
Vreemde zaak, maar met het toestaan van naked short gaan, wel mogelijk. Sterker nog… Stel dat het dividend uitgekeerd moet worden…
Het bedrijf kent maar 1000 aandelen… Welke van de 1100 aandelen is nu ‘echt’ en welke niet? Iedere aandeelhouder heeft recht op dividend. De partij die u naked short aandelen verkocht, moet u dus in feite ook het dividend gaan uitkeren, want het bedrijf doet het echt niet. Ze gaven immers slechts 1000 aandelen uit, niet 1100. Op zich is het eigenlijk altijd gek geweest dat naked short mogelijk is geweest. Heel wat ellende had voorkomen kunnen worden als de toezichthouders hier altijd al strikter op waren geweest.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *