LADEN

Typ om te zoeken

Mega energie park (2)

site

Mega energie park (2)

Ik kreeg gisteren een prima aanvulling opgestuurd naar aanleiding van het artikel over windenergie. Zo schreef ik dat er slechts 20% van de tijd ‘goede stroom kon worden geleverd’. Dat zou tot misverstanden kunnen leiden. Immers is alle geleverde stroom goed en een windmolen levert altijd stroom…, als de wind maar waait.
Waar het om ging, is dat de wind gemiddeld slechts 20% van de tijd zodanig is dat er een goed rendement uit de windmolen gehaald kan worden. Te zachte of te harde wind is ongunstig.
Op zee halen windmolens tot wel 35%. Op land is minder wind en dat heeft voor het rendement van de molen enorme gevolgen. Daarom staan ze het beste aan of in zee of aan open water.

De energievoorziening van Nederland moeten we tegenwoordig vooral vanuit de Europese gedachte bezien. Dat deed ik niet, maar dat doet de Nederlandse overheid ook nog altijd niet. Eigenlijk is dat een trieste zaak, want door de versnippering staat Europa zwak in de wereld energie markt.

Daar we overal in Europa windmolenparken neerzetten, waait het altijd ergens wel eens, en is het ook altijd wel ergens windstil. Europa breed kan het elkaar dus aardig compenseren.
Overigens is het maar de vraag of de ambitieuze Nederlandse verwachtingen wel gehaald gaan worden. Gemiddeld duurt het in Nederland tien tot vijftien jaar tot een plan realiteit wordt. Dit enorme plan van 6000 MW bestaat als plan al heel wat jaren en is nu nog altijd niet meer dan een plan. Eind 2009 kan in realiteit wel eens eerder eind 2019 worden, als we er al ooit komen, want zoals ik gisteren ook al schreef, op dit moment worden er weer nog meer juristen opgeleid, en die moeten over enkele jaren ook allemaal eten. De meest waanzinnige juridische bezwaren kunnen mooie alternatieve energie plannen de aankomende jaren wel eens totaal frustreren. 
www.beursaccent.nl

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *