LADEN

Typ om te zoeken

Hoe te profiteren van de toekomstige LNG energie opleving

site

Hoe te profiteren van de toekomstige LNG energie opleving

Rusland en China zijn goede voorbeelden van hoe een autocratische regeringsvorm van grote invloed kan zijn op de betrekkingen met het buitenland.
Hun bestuurders zijn vooral pragmatisch in de zin dat ze voortdurend bedacht zijn op het laten voortduren van hun bewind. Ze accepteren geen buitenlandse inmenging in lokale politiek dat zelfs zover gaat dat Vladimir Putin de NAVO als een vijandige organisatie beschouwt omdat het zijn machtsbasis aan het uitbreiden is richting (ex) Russische invloedssfeer (Baltische staten, Bulgarije, Roemenie, Polen) en nu wordt geflirt met Oekraïne en Georgië.
De autocratische ideeën kunnen zich verheugen in een comeback met als gevolg dat de opkomst van China en Rusland als economische wereldmachten bewerkstelligen dat het westen zijn monopolie op het globaliseringproces aan het verliezen is.
Daarbij komt dat zowel Rusland als China onmetelijke rijkdommen aan grondstoffen bezitten zoals olie, gas, goud, zilver, ijzererts, steenkool, koper, nikkel, uranium etc.
Het wordt tijd dat het westen wakker wordt en ervoor zorgt dat de afhankelijkheid van deze 2 grootmachten niet al te groot wordt. Europa heeft al eens ervaren dat de macht van de Russische bestuurders groot genoeg is om de gaskraan als politiek wapen te gebruiken. Zowel de Oekraïne als Georgië moeten zich regelmatig ongewild deze machtspolitiek laten welgevallen, met name gericht op een hogere gasprijs. Gas uit de Noordzee, Noorwegen en aangevoerd vanuit Nigeria, Algerije en Libië kan de Europese behoefte nog enige tijd vullen tezamen met het Russische gas. Het is echter denkbaar dat ondanks verder gebruik van alternatieve schone energie zoals kernenergie, zon- en windenergie, geothermische- en waterkracht energie de afhankelijkheid van het Russische gas bedenkelijk groot zou kunnen worden (momenteel 25% van de Europese behoefte). Daarbij moet bedacht worden dat ook de Chinese economie steeds sterker aan het Russische gas zal trekken en het goed mogelijk is dat de prijs van gas hierdoor voor Europa zoveel zal stijgen dat ook uit economische overwegingen moet worden uitgekeken naar alternatieve LNG bronnen.

Duidelijk is dat LNG als energiebron een geweldige toekomst heeft en een ongekende investeringsactiviteit zal kennen. Wereldwijd zullen de LNG investeringen in de komende 10 jaar minstens 100 miljard dollar bedragen. Exxon Mobil, Merrill Lynch en China National Oil Company hebben samen de komende 5 jaar voor $30 miljard LNG investeringen vastgelegd. BP zal voor $25 miljard alleen al in Australië investeren. Tel daarbij op de investeringen van Shell in Rusland en Qatar en men zit al dicht bij de $100 miljard.
Het Amerikaanse Ministerie van Energie heeft aangegeven dat van de 1000 in de toekomst in Amerika te bouwen energie centrales er 900 met LNG zullen worden gestookt. Met deze voorspellingen is het duidelijk dat de Amerikanen voor de energie behoefte slechts marginaal zullen rekenen op de andere schone alternatieve energie vormen. Momenteel dekt LNG in de VS al 23% van de totale behoefte en is na olie en steenkool de derde energiebron.
Samen zullen deze investeringen in relatief korte tijd de LNG sector volwassen maken en LNG opwaarderen naar een energie commodity op wereldschaal.
De wereld heeft enorme voorraden LNG, echter de verdeling is geografisch niet al te best.
Japan verbruikt bv 60% van alle LNG ter wereld, doch heeft zelf geen LNG bronnen. De VS, China en India importeren grote hoeveelheden LNG en zullen dit in toenemende mate blijven doen. Europa is naast gas uit Rusland vooral afhankelijk van gas uit Afrika (Nigeria, Algerije, Angola en Libië) en het gas via de zuidelijke nieuw te bouwen pijpleiding naar Italië (gas uit Kazakstan, Azerbeidjaan en Turkmenistan). In de verdere toekomst zal daar LNG uit Qatar nog bij kunnen komen.

Shell, BP en Exxon Mobil hebben aangekondigd dat hun productie van LNG per 2015 zal zijn verdubbeld. Chevron en Conoco Phillips werken allen aan een initiële LNG productiecapaciteit in 2010 omdat ze in het LNG spel willen meespelen om niet de boot te missen.

Een klein eiland in de Stille Oceaan bij Papua Nieuw Guinea zou de oplossing kunnen geven om niet al te afhankelijk te worden van het Russische gas.
LNG Energy Ltd (Toronto Stock Exchange : LNG) is een klein LNG bedrijf dat eigenaar is van immense voorraden LNG (bezitting van 2,1 miljoen hectare gasrijke grond) en doordat Papua Nieuw Guinea(PNG) geen gas zelf behoeft, is al het LNG te gebruiken voor de export. Exxon Mobil heeft aangekondigd om $8 miljard te investeren in PNG in een LNG productie eenheid welke Exxon samen met de Australische bedrijven Oil Search Limited (17% bezit van PNG) en Santos zal opereren.
Een ander olie en gas bedrijf InterOil dat in Papua op een enorme gasvoorraad is gestuit in het zuiden, heeft plannen om samen met het bedrijf Pacific LNG met investeringskapitaal van Merrill Lynch een andere LNG productie eenheid te bouwen.
Het is uiterst gunstig voor LNG Energy dat de LNG infrastructuur door andere en grotere bedrijven wordt ingevuld.
LNG Energy, met een koers per 18 mei 2008 van $0,40 staat nog aan het begin van het productie traject doch met zijn enorme potentiële voorraden LNG en de toekomst van deze energiebron is het mogelijk om, als belegger, onwaarschijnlijke winsten te maken indien men vanaf het begin de aandelen bezit.
Het aandeel is zeer koopwaardig, aanschaffen en weg leggen.
Ook InterOil (AMEX: IOC) is koopwaardig en beweegt zich al enige tijd rond de $25. Het aandeel heeft nog veel opwaarts koerspotentieel als meer gunstige data bekend wordt van de boorresultaten in het ELK-4 gebied, waar een recente gas vondst is gedaan.

Tevens zullen van de LNG opleving profiteren de bedrijven die in de transport en opslag ervan zijn gespecialiseerd:

Het Nederlandse Vopak, koers per 17 mei 47,20 met een steeds toenemende opslag capaciteit van gas en olie op strategische plaatsen.

Enbridge Energy Partners (NYSE:EEP) koers 17 mei $50, bezit en beheert olie en gas pijpleidingen en gasdistributie stations in Canada en de VS. Met een toenemende stroom van Canadese olie en gas naar de VS een goed aandeel om te bezitten.

Spectra Energy Corporation (NYSE:SE) koers 17 mei $27,05, bezit en beheert 17500 mijl aan gaspijpleidingen in Canada en de VS en 250 miljard Bcf aan gas opslag capaciteit. Spectra werkt aan een enorme uitbreiding van zijn netwerk om ook volop te kunnen profiteren van de aanvoer van LNG vanaf de nieuwe LNG terminals aan de Canadese en Amerikaanse oostkust, westkust en de golf van Mexico.

———–
Ook in de BeursAccent portefeuille zitten enkele (winstgevende) bedrijven/aandelen die zeer succesvol in de gassector bezig zijn. Uit respect voor de betalende abonnees worden deze posities niet in dit artikel genoemd.
Eén van die bedrijven zal met haar enorme gasvoorraden zeker enorm profiteren van de oplopende LNG prijs. Het voordeel van dit bedrijf/aandeel is het feit dat het bedrijf ook de afgelopen jaren al zeer winstgevend was. Een eventuele prijsstijging van LNG zal het  bedrijf alleen maar nog winstgevender maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *