LADEN

Typ om te zoeken

China fors in herstel

site

China fors in herstel

Vanochtend een herstel in Sjanghai van rond de 6%.
Afgelopen jaar is in China gebleken dat overheidsingrijpen in de vrije markt niet altijd even handig is. Toen de beurzen daar nog stegen en stegen, zijn door de Chinese overheid maatregelen genomen om de handel te ontmoedigen.
Hogere beursbelasting, hogere beurskosten en heel veel IPO’s om het geld van beleggers snel over meer bedrijven te kunnen verdelen.
Het resultaat was dat bij de onvermijdelijke correctie de klap in China extra hard kwam. Het terugdraaien van wat handels ontmoedigende maatregelen hielp niet meer.
Is is uniek voor China?
Neen, Amerika ging nog slechts in 2000 door hetzelfde proces en ook de AEX stond ooit boven de 700.
Het verschil met China is echter dat Amerika en Europa, in tegenstelling tot China, amper nog economische groei kennen. De beurs in China gaat door een correctiefase die, zonder enige twijfel aan mijn kant, weer gevolgd gaat worden door een stijging die de vorige top gaat overtreffen. Misschien al bij de eerste poging, maar mogelijk in een paar kleinere golfen. Daarna gaat de Chinese overheid dezelfde fouten nog een keer maken. Terwijl ze zich nu afvragen wat ze fout deden, is die twijfel er niet meer als de Chinese beurs weer enorm gaat stijgen.
Zeker in China is en blijft de overheids argwaan tegen ‘geld verdienen op de beurs’ erg groot. De Chinese overheid heeft er ook zelf heel slechte ervaringen mee. In de top van de beursfase werden miljarden Chinese dollars in Amerika geïnvesteerd. Meer dan de helft van dat geld is al verdampt.
Vandaag werden geruchten bekend van maatregelen om de economie en de beurshandel weer te stimuleren. Vandaar de 6% stijging in Shanghai.

BeursAccent is belegger in China!

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *