LADEN

Typ om te zoeken

Zekerheden bij P2P lenen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zekerheden bij P2P lenen (Tom Lassing)

lenen

Welke zekerheden heb je als je via het P2P netwerk geld aan particulieren gaat uitlenen?
Ik heb dat uiteraard even uitgezocht. Je wilt immers wel rente en aflossing gaan krijgen.
De eerste zekerheid is dat de persoon in kwestie ook daadwerkelijk de persoon in kwestie is. Daar moet het P2P netwerk voor zorgen. Iedere particulier moet zich uitvoerig legitimeren en van iedereen die wil lenen wordt de financiële historie vanaf 2004 nagekeken.
Wat heb je op financieel vlak vanaf dat moment allemaal gedaan.
Op basis van die beoordeling wordt al bezien of je in aanmerking komt voor opname in het netwerk.
Niet iedereen komt door deze controle. Ben je op financieel gebied een te groot risico, dan kan je lenen via het netwerk echt vergeten. De lening die je vraagt in het netwerk telt ook weer mee voor je toekomstige financiële waardering. Ook dat is dus een stukje zekerheid voor de geldverstrekker. Het is namelijk van belang voor de geldvrager dat deze ook netjes rente blijft betalen en aflost. Het wordt anders in de toekomst nóg weer moeilijker om te lenen.
Op basis van je inkomen en zekerheden wordt bezien welke waardering je krijgt. Hoe hoger je waardering, des te degelijker ben je op financieel gebied en hoe lager de rente is die je moet betalen. (A is hoogst, C is laagste waardering)
De hoogte van de rente zegt dus iets over het risico dat je als geldverstrekker gaat lopen.
Je kan als geldverstrekker zelf kiezen wat of je wilt. Je kan kiezen voor degelijkheid en die daarmee een lage(re) rente opbrengt, of je kiest voor hoog risico en dan kan de rente opbrengst oplopen tot 27%.
Niet dat je dan 27% krijgt overigens. De lening wordt aangegaan op annuïteiten basis. De lening wordt daarom dus al vanaf maand één afgelost. Je krijgt dus iedere maand over minder geld rente en je krijgt dus iedere maand een deel van de verstrekte lening terug. Je kan dan kiezen of je het geld naar jezelf overmaakt, of dat je het opnieuw gaat uitzetten in een lening.
Je kan al meedoen in een lening vanaf slechts 10 euro. Het voordeel is van een flinke verdeling over veel leningen dat je risico ook veel lager wordt.

Meer weten? Op 8 november komt Mark Leenards in Best uitleggen hoe het werkt. U kan u hier opgeven voor deze bijeenkomst.
Als u een rekening via deze link opent krijgt u 20 euro startbonus!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *