LADEN

Typ om te zoeken

Wie koopt er nog Amerikaanse staatsschulden? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wie koopt er nog Amerikaanse staatsschulden? (Tom Lassing)

Het begrotingstekort van de VS neemt nog altijd schrikbarend toe, zeker nu Trump de rijken en bedrijven een enorme bonus heeft gegeven in de vorm van belastingverlagingen. Dat verlies aan belastinginkomsten voor de overheid moet terug gaan komen via toenemende economische activiteit, maar hoewel het aanvankelijk leek te werken, staan de seinen nu op diep rood.
Trump heeft zijn hand overspeeld en de ingecalculeerde economische groei dreigt niet te komen.
Dat heeft ernstige gevolgen, want de Amerikaanse overheid en dan vooral het militaire apparaat zijn duur. Vergeet ook niet dat de VS in het verleden al een gigantische schuld heeft opgebouwd. Een schuld waarop ze jaarlijks rente moet betalen.
Met de dollar als wereldmunt zijn landen verplicht om dollars te kopen. Immers, zonder dollars geen olie, om maar eens wat te noemen.

dollar
Maar steeds meer deals worden nu gemaakt zonder de dollar. De behoefte aan heel veel dollars is dus afgenomen. Daarnaast vertrouwt de markt de Amerikaanse overheid steeds minder. Heeft natuurlijk ook wel met Trump te maken, maar de trend is al veel eerder ingezet en versnelde al onder Bush Jr.
Landen als China en Rusland halveerden hun dollarbezittingen al. Een heel slimme zet, want dollarbezit is te onzeker. Beter koop je harde assets of energie met het geld waarvoor je anders dollarschulden zou kopen.
Maar dan blijft wel de vraag wie de toenemende Amerikaanse overheidsschulden gaat financieren?
Onze pensioenfondsen?
Ik mag toch aannemen dat die dat ook niet onbeperkt kunnen doen en ik zie geen enkele reden waarom ze hun bezit in die schulden willen laten toenemen. De rendementen er op zijn namelijk zeer laag.
Beleggingsfondsen? Die kunnen ook alleen maar kopen als daarachter dan weer beleggers willen instappen. Met de rente op 2% is zo’n investering niet echt een cashcow.
De FED zelf? Ze zeggen dat ze daar juist mee gestopt zijn. Zouden ze in het geheim alsnog inkopen?
Eerlijk gezegd zie ik niet in hoe ze anders die dollarschulden weg kunnen zetten.
Ik zie in de wereld alleen maar partijen die minder van die schulden willen. Dat terwijl de Amerikaanse overheid er meer van in de markt zet. De berekening wordt dan onmogelijk tenzij er een onzichtbare partij is die hier actief is geworden.

Zo ver mij bekend de volgende cijfers:
De VS heeft 15 biljoen aan schulden. We praten dan alleen over federale schulden.
6 biljoen is daarvan in buitenlandse handen.
Kijken we naar de totale Amerikaanse schuld, dus ook van lageren overheden, dan is die al meer dan 21 biljoen.
China had ooit 2 biljoen aan Amerikaanse schulden in haar bezit en heeft nu nog ongeveer 1 biljoen.
Ook Japan heeft ongeveer 1 biljoen aan Amerikaanse overheidsschulden.
Alleen al in maart van dit jaar was de buitenlands aangehouden schuld met 48 miljard afgenomen. In april ongeveer dezelfde hoeveelheid.
De FED houdt officieel 4,2 biljoen aan schulden aan.
In 2018 zal de Amerikaanse overheid naar verwachting 444 miljard aan schulden uit gaan zetten. Dat is heel veel meer dan in de tijd van Obama. Per jaar is de VS nu ongeveer 400 miljard aan rentekosten kwijt. In feite betalen ze die rentekosten met meer aangegane schulden die niemand wil kopen… Dit kan toch niet goed aflopen?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *