LADEN

Typ om te zoeken

Wat is Vale voor bedrijf?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is Vale voor bedrijf?

Vale is een Braziliaanse grondstoffen mijnbedrijf. Ze staan vooral bekend als ijzererts bedrijf, maar hun productie is veel ruimer dan dat. Nikkel, platinum, goud, steenkool, koper, kobalt… Ze produceren het.
Alle producten lopen op dit moment goed, behalve ijzererts. Daar hebben ze zichzelf een productie beperking opgelegd. De reden is het feit dat ijzererts nu niet zo veel oplevert. De reden daarvoor is dat energie niet alleen duur, maar ook beperkt wordt in China. En laat China nu net een grote afnemer van hun ijzererts zijn. Ook de omschakeling van verbrandingsmotoren naar elektrisch rijden en dus de behoefte aan lichtere auto’s maakt de case voor ijzererts nu zwak.
Ondanks dat gegeven heeft Vale ook afgelopen jaar weer meer winst gemaakt. De vraag is nu hoe lang China de productiebeperking van staal wil volhouden. Er is namelijk wel veel vraag naar staal. Je kan je voorraden opmaken, maar er komt een moment dat je toch weer ijzererts nodig hebt.
Maar buiten dat, de energie transitie vraagt heel veel metalen, waaronder koper lithium, kobalt…
Vale is ook actief in de exploitatie van havens en spoorwegen. Ook regelen ze hun eigen distributie over heel de wereld. ze hebben uiteindelijk bezittingen in 30 landen, waaronder ook in China.
Op 23 januari 2019 voltrok zich een ramp in Brazilië. Een dam van VALE bezweek. Maar liefst 270 mensen kwamen om het leven en 11 mensen zijn tot op heden zelfs niet teruggevonden.
De hoop is nu dat deze ramp het bedrijf definitief wakker heeft geschud. Het bedrijf was, net als de politiek in Brazilië, ooit volkomen corrupt. Na de ramp heeft het bedrijf zich van haar betere kant laten zien en zijn enkele serieuze projecten ingezet om goed te doen voor de lokale bevolking. Dat kost geld, maar Vale is een enorm winstgevend bedrijf. Ze hebben het geld.
Wat Vale echter niet is, is een beursgenoteerd bedrijf dat meer waard wordt. Verre van dat. Het aandeel is de laatste maanden fors aan het delen geweest. Grofweg een halvering van de koers in een paar maanden tijd is opmerkelijk voor een bedrijf dat zo winstgevend is als Vale. Het dividendrendement is ondertussen 22,4%. De koers winst verhouding nog geen 3,6.
Ik maakte er eerder deze week een video over. Kijk hier

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *