LADEN

Typ om te zoeken

Wat is er mis met de Dakota Pijpleiding? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is er mis met de Dakota Pijpleiding? (Tom Lassing)

Onder president Obama werd besloten een oliepijpleiding aan te leggen. Deze pijpleiding zou oorspronkelijk langs het plaatsje Bismarck komen te lopen. De overwegend blanke bevolking van dat plaatsje vond dat geen goed idee, want een lekkage zou hun drinkwater vervuilen.
Er werd een ‘betere’ route gevonden. Namelijk die langs het indianen reservaat. Daar woonden immers geen blanken wiens drinkwater vervuild zou kunnen worden. Een veel betere oplossing mede omdat de indianen toch niet zouden protesteren. De indianen werden namelijk niet op de hoogste gesteld van de veranderde plannen. Ze maken niet echt deel uit van de Amerikaanse samenleving dus bij de vergunningenprocedure waren ze niet in beeld en niet op de hoogte gebracht. Pas toen de bulldozers in het zicht kwamen, hadden ze door dat er wat aan de hand was.
Er begon een protest dat aanzwol tot een breedgedragen volksprotest. Het dwong de Amerikaanse autoriteiten onder Obama er toe om burgerrechten  aan de lokale bevolking en de demonstranten te ontzeggen. Immers begonnen die massale protesten de bouw van de pijpleiding te storen.
Pas toen ook grote groepen (in de strijd geharde) Irak en Afghanistan veteranen zich bij de protesterende indianen voegden, werd het de regering Obama duidelijk dat ze mogelijk te ver was gegaan. Duitse herders, rubberen kogels en het in elkaar slaan van protesterende burgers had de publieke opinie zwaar tegen het project gebracht. Dit dreigde een burgeroorlog te gaan worden, waarbij de staat de steun van haar eigen leger dreigde kwijt te raken. Immers is het maar de vraag of nu dienende soldaten serieus willen ingrijpen tegen de veteranen waar ze zo tegen op kijken.
De bouw werd daarop ten langen leste stopgezet. Pas toen bleek hoe ver ze alle wettelijke regels al met voeten hadden getreden. Pas toen bleek dat ze letterlijk over lijken waren gegaan, want zelfs de doorkruising van een oude begraafplaats was geen obstakel geweest. Gewoon een bulldozer er doorheen laten ploegen. Ook bepalingen over de nabijheid van oppervlakte water waren volkomen genegeerd. Men had daarbij geen enkele rekening gehouden met de grenzen van het reservaat.
De bouw werd stopgezet.
Toen won Trump de verkiezingen.
Trump is de grote vriend van de oliebedrijven.
Hij heeft dus net alles weer opengegooid. Trump heeft daarbij ook toegestaan dat alle wettelijke inspraakmogelijkheden voor belanghebbenden dicht zijn gegooid. Er komt nu dus geen milieu impact onderzoek meer. Iets dat voorheen nog wel nodig werd gevonden.
Het ja woord van Trump is voldoende voor het leger om nu de bouw voort te zetten. Gek genoeg is het namelijk het leger dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de pijpleiding.
De indianen gaan nu proberen om via het rechtssysteem hun gelijk te krijgen. Desnoods nadat de pijpleiding al in gebruik genomen is. Alle nog mogelijke wettelijke obstakels zijn nu door de besluiten van Trump doorlopen. Hoewel er nog wel protestmarsen in steden zullen zijn, lijkt het erop dat een veldslag op de bouwlocatie uitblijft. Onder Obama waren er nog net geen doden gevallen. Onder Trump is de vrees dat dit wel het geval gaat zijn. De indianen willen echter de steun van de publieke opinie niet verliezen en kiezen nu voor de vreedzame weg, ondanks de schandelijke opstelling vanuit het Witte Huis.
Een verstandig besluit, want onder dit regime moet je je afvragen of dit acute probleem tientallen doden waard is. Over vier jaar is Trump weg en kan je de pijpleiding alsnog laten verleggen of laten sluiten. Dit zijn immers de laatste stuiptrekkingen van big oil. Het moet eerst slechter worden voor het beter kan gaan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *