LADEN

Typ om te zoeken

Wat is duurzaam?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is duurzaam?

We zien tegenwoordig dat zelfs een bedrijf als Unilever zich al duurzaam durft te noemen. Dat terwijl het haar producten zijn die er voor zorgen dat in Indonesië enorme lappen oerwoud worden gekapt om maar genoeg plantages voor kokosolie te kunnen aanleggen.
Duurzaam is dus een modewoord dat te pas en te onpas gebruikt mag worden.

Jammer, maar het is ondoenlijk om er een merkrecht op te plakken.
We zullen zelf moeten blijven beoordelen of een product of een aanbieder duurzaam is.
Maar wat is de definitie van duurzaam nu precies. Kunnen we het daar in ieder geval eens over worden?
Ik doe een voorzetje:
“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
Ik heb deze definitie niet zelf verzonnen. Ze komt voort uit een rapport van de Verenigde Naties.
Of een bedrijf dus duurzaam is, kan nu tegen een meetlat gelegd worden. Is haar handelswijze een gevaar voor toekomstige generaties?
Ook dat zal punt van discussie blijven. Is het opraken van fossiele energie of het kappen van oerwoud een gevaar voor het kunnen voorzien in de eigen behoeften van de toekomst?
Als we kijken naar het opraken van fossiele energie zou je al snel ‘ja’ denken. Aan de andere kant kan je de samenleving ook zo inrichten dat je heel die fossiele energie niet meer nodig hebt. WIJ doen dat niet, omdat we lui en egoïstisch zijn, maar het KAN wel.
Het MOET ook wel als wij de fossiele energie uiteindelijk ook echt helemaal opgemaakt hebben.
Hoe de toekomstige generaties naar ons gaan kijken, ik vraag het me af. Het kan wel eens zijn zoals wij naar de Duitsers van de jaren dertig en begin jaren veertig kijken.
Ook wij begaan misschien wel een onvergefelijke misdaad tegen de menselijkheid door ons weinig tot niets van onze impact op de aarde aan te trekken.
Wir haben es nicht gewust… Ach kom, natuurlijk weten we dat ons huidige gedrag en levensstijl funest is voor de leefbaarheid en zeker niet duurzaam is. We kiezen er echter voor het te negeren. En dat maakt ons schuldig.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *