LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat de olieprijs in 2023 doen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat gaat de olieprijs in 2023 doen?

De wereld kan nog lang niet zonder olie. Het is dus logisch dat een aantal ontwikkelingen de olieprijs omhoog gaan brengen, en toch zien we dat nog niet gebeuren.
De eerste ontwikkeling is dat er steeds meer moeite gedaan moet worden om olie aan de bodem te onttrekken. De makkelijke bronnen raken leeg.
Daarbij is het dan nu zo dat de grootste olieproducten (Rusland) niet alleen te maken heeft met een embargo, maar ook met enorme productie problemen omdat de westerse bedrijven die de productie van olie realiseerden uit Rusland weggetrokken zijn. Het gaat dus goed, zolang alles werkt, maar zodra belangrijke storingen optreden is het de vraag of de productie blijft bestaan. Een stilgevallen bron is een gesloten bron. Zeker in Rusland. De permafrost zorgt er dan voor dat alles zo vast komt te zitten dat je alles opnieuw moet aanboren.
De productie die Rusland nog wel levert komt op de wereldmarkt via China, India en enkele pijpleidingen die nog werken.
De Russische uitvoer is in januari naar verluidt 43% gedaald ten opzicht van een jaar geleden. Punt is, we weten dat productie verlies niet zeker omdat Rusland er niet open over is. Het blijft dus op zijn best een schatting.
Het is echter niet zo vreemd die productie daling zo dramatisch in te schatten.
De wereld is nu twee belangrijke dingen aan het doen.

  1. De productie elders aan het verhogen
  2. Zoeken naar alternatieven voor het verbranden van olie.
    Dat laatste zien we terug in de opkomst van elektrische auto’s. Dat is een trend die niet meer te stoppen is.
    Zelfs vrachtauto’s gaan op andere energiebronnen dan benzine, gas of diesel rijden.

Gaat de olieprijs dus nog dramatisch omhoog? Ik verwacht het niet vanuit de oorlog in Oekraïne. Uiteraard kan er iets anders gebeuren. Bijvoorbeeld een oorlog tussen Iran en Saoedi Arabië. Zoiets kan de olieprijs enorm doen stijgen. Het is dus onmogelijk te stellen dat olie ‘nooit meer’ naar $150 per vat zal gaan. Ik verwacht echter niet dat dit gaat gebeuren naar aanleiding van Rusland.
De wereld leert omgaan met de verlaagde export vanuit Rusland.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *