LADEN

Typ om te zoeken

Wat de markt doet met een onevenwichtigheid

Beleggers Nieuws

Wat de markt doet met een onevenwichtigheid

Een vrije markt, een vrije beurs, maakt korte metten met zaken die op wankelen staan, of op drijfzand gebouwd zijn.
We zagen het in China en Amerika, waar frauderende Chinese ondernemers keihard tegen shorters aanliepen die de beurskoersen van de Chinese aandelen die in Amerika genoteerd stonden deden kelderen.

We zagen het ook in 2008 toen bank aandelen helemaal door het putje gingen omdat de banken de zaak op grote schaal bedonderd hadden. Zelfs het verbod op short gaan en put opties kopen kon niet voorkomen dat de banken de gifbeker op de beurs helemaal leeg moesten drinken (overigens een schade voor de beleggers en niet voor de banken zelf)
Het kan wel even duren, maar zodra een positie onhoudbaar wordt, dan vallen de wolven over elkaar heen om de partij die staat te wankelen te verslinden.

Op dit moment zien we we verschillende partijen in de financiële wereld wankelen en het zijn de minsten niet.
We zien bijvoorbeeld de overheden van Griekenland, maar ook Italië, Spanje, Portugal wankelen.
Zou het kunnen zijn dat deze landen slechts een rookgordijn zijn, door Amerikaanse grootbanken opgeworpen?
Immers is er nog een veel acuter probleem gaande. We weten er allemaal van, maar door de Europese problemen enorm uit te vergroten weten de Amerikaanse banken hun probleem buiten beeld te houden.
Dat grote probleem is NIET de Amerikaanse overheid. Die heeft immers de wereldmunt en kan geld blijven drukken zolang de wereld de dollars maar wil hebben.
Neen, het probleem is de short positie van de grootste Amerikaanse banken in edelmetalen.
Mocht goud en zilver fors in koers gaan stijgen, dan valt een bank als JP Morgan om. Als JP Morgan omvalt, dan vallen ook gelieerde banken om en kan zelfs heel het financiële systeem gaan wankelen.
Ik kan dus wel een hogere goudkoers wensen, maar ook ik moet alert zijn op wat ik me wens. Bij het omvallen van de grote Amerikaanse banken kan er veel kapot gemaakt gaan worden. Misschien wel meer dan ook mij lief is.

In feite zou er een gecontroleerde afbraak van de grote Amerikaanse banken moeten plaatsvinden, maar hun macht is te groot dat ze dat toestaan. Het wordt dus een confrontatie en helaas lijkt die niet te vermijden te zijn. Als die confrontatie er komt, dan hoop ik dat goud uiteindelijk wint. Immers als de banken winnen, blijft het bedrog van die banken alleen maar verder voortwoekeren.

Vooralsnog is de actie vanuit de banken nog meer manipulatie en niet beperking van de exposure. Als een slechte gokker gooien ze steeds meer geld in de machine, tot het moment dat ze geluk hebben, of failliet gaan.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *