LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer komen de oliebedrijven in de problemen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wanneer komen de oliebedrijven in de problemen

Olieproducerende bedrijven die met geleend geld werken en daar afhankelijk van zijn, die gaan met de huidige olieprijs in de problemen komen.
Nu verbazen sommige beleggers zich er over dat ze nu nog niet in de problemen zijn gekomen, maar daar zijn enkele logische redenen voor.

De belangrijkste reden is dat ze een flink deel van hun productie al vooruit verkocht hebben tegen een afgesproken prijs. De dagprijs van olie mag dan flink omlaag zijn, de meeste olie die verhandeld wordt, kent een hogere prijs vanwege de verkopen vooraf.
Maar die contracten lopen over een jaar af…
Als dus de prijs van olie in 2016 niet flink boven de $60 per vat staat, dan gaan er harde klappen vallen.
Niet alleen duikt dan de opbrengst van de verkochte olie flink omlaag, maar ook lopen veel tien jarige leningen af. De schalie gas en olie aanbieders zijn in 2006 van start gegaan en hebben toen heel wat tienjarige leningen afgesloten.
Door de crisis van eind 2007 en 2008 is de opbrengst van vooral schaliegas steeds fors achtergebleven bij de verwachtingen. Veel bedrijven hebben toen hun gasproductie teruggebracht en toen dat gedaan was, ging de prijs van olie omlaag.
In 2016 gaat er waarschijnlijk een keiharde shake-out plaatsvinden in vooral de Noord-Amerikaanse olie en gassector.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *