LADEN

Typ om te zoeken

Waarom doet Duitsland het zo slecht?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom doet Duitsland het zo slecht?

De economie van Duitsland is de enige grote economie in de westerse wereld die niet weet te groeien. In haar kielzog doet ook Nederland het niet best, maar dat komt door onze enorme afhankelijkheid van de Duitse economie. De vraag is, waarom gaat het zo slecht met Duitsland?
De belangrijkste reden is dat Duitsland nu niet langer relatief goedkoop Russisch gas kan importeren. Ik zeg relatief goedkoop, want ten opzichte van wat Rusland nu voor haar gas krijgt was de prijs die Duitsland betaalde stevig. Duitsland kon het zich veroorloven en Rusland profiteerde er ook fors van.
Het ging zo goed dat Duitsland zelfs besloot om helemaal te stoppen met kernenergie. De gedachte was dat Rusland voorlopig wel hofleverancier van gas zou blijven en op langere termijn alternatieven voorhanden zouden zijn om de stap naar duurzame energie te kunnen maken.
Dat liep door de oorlog in Oekraïne even anders.
Duitsland werd verrast door de oorlog in Oekraïne EN door het feit dat Oekraïne zich met succes verzette tegen de Russische bezetting. Op beide zaken was er in geen enkel scenario rekening mee gehouden. Duitsland was ook vrij lang zeer terughoudend vanwege de enorme energie afhankelijkheid van Rusland. Ze hadden niet gedacht dat die prachtige relatie kapot zou gaan door een domme zet van Rusland.
Rusland had dat overigens ook niet gedacht, want Putin gaf ooit al aan dat beide landen afhankelijk van elkaar zouden worden. Hetgeen ook zo is en dat blijkt nu wel. Nu de Duitse miljarden niet meer binnenstromen heeft Rusland het economisch veel moeilijker.
Duitsland kon echter niet anders dan de andere Europese landen volgen in hun standpunt richting Rusland.
De Duitse industrie heeft zich nog altijd niet aangepast aan het feit dat energie nu heel veel duurder is. De politiek is ook traag met het oppakken van alternatieven. Het is alsof ze hopen op een snel herstel van de betrekkingen met Rusland, zodat Duitsland uiteindelijk toch niet zo heel veel hoeft te veranderen.
Naar mijn idee ijdele hoop. Duitsland moet zich reorganiseren en snel ook.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *