LADEN

Typ om te zoeken

Waar zit ons spaargeld

Beleggers Nieuws

Waar zit ons spaargeld

 

In de pers de laatste dagen het persbericht van DNB dat we meer spaargeld in buitenlandse valuta stoppen. Dit uit angst voor de val van de euro.
Het persbericht is juist en toch ook weer niet. Ja, er wordt meer geld in Amerikaanse Dollars, Canadese Dollars, Noorse Kronen en zelfs Zwitserse Franks gestopt. Echter speren we OOK meer in Euro’s. Het totale gespaarde bedrag is immers ook in Nederland (in navolging van België) flink toegenomen.
We sparen dus meer en een deel van dat geld stoppen we nu, meer nog dan vroeger, ook in buitenlandse valuta.
Misschien krijgt u het idee, vanwege het feit dat ik er veel over schrijf, dat veel Nederlanders ook spaargeld in goud en zilver stoppen. Dat is echter pertinent niet zo. De meeste Nederlanders VERKOPEN hun goud en zilver op dit moment. We zien dan ook dat marktleider BullionVault slechts 36.700 klanten WERELDWIJD heeft. Dat is twee keer zoveel als een jaar geleden, maar het stelt natuurlijk helemaal niets voor. In totaal heeft BullionVault ter waarde van 2,1 miljard dollar aan goud en zilver in beheer.
Vergeet hype in goud maar gerust, de meeste mensen verkopen nu goud en als er sprake lijkt van een hype, dan komt het omdat enkele voorstanders van goud (zoals ik) zich nadrukkelijk via websites en nieuwsbrieven laten horen.
We spreken echter tegen dovemansoren, want slechts een handvol mensen is daadwerkelijk bezig om spaargeld om te zetten in goud en zilver. Het is zo weinig dat in het DNB persbericht over spaargeld geen melding over goud en zilver gemaakt werd.

Geen rente
Een argument van veel goud en zilver haters is dat goud en zilver geen rente opleveren. Ja, dat klopt. Echter de mensen die via Nederlandse banken buitenlandse valuta op rekening laten zetten, krijgen over die buitenlandse valuta ook vaak geen rente! Dat terwijl ook die buitenlandse valute fiat munten zijn die onbeperkt bijgedrukt kunnen worden.
Veel slimmer is het om lokaal in het desbetreffende land een rekening te openen. Dan krijg je tenminste nog wel rente. Je moet wel even nagaan of je er een rekening mag openen. Soms is een lokaal woonadres nodig. Daar zijn wel weer andere wegen voor te bedenken, maar dat kan een gespecialiseerde administrateur of accountant u haarfijn uitleggen.
In maart 2012 hadden Nederlanders zelf en via pensioenfondsen voor 4,7 miljard euro aan ponden via Nederlandse rekeningen gespaard. Dan ook nog voor 33,8 miljard euro aan US dollars, 3,5 miljard euro in Yens en 985 miljoen in Zwitserse franken. Dit laatste is nu niet zo zinvol meer nu Zwitserland haar Frank aan de Euro gekoppeld heeft. In totaal sparen de Nederlanders zelf en via pensioenfondsen 818 miljard euro’s in euro’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *