LADEN

Typ om te zoeken

Goud technisch bezien

Goud

Goud technisch bezien

 

Als we naar de goud grafiek in dollars kijken, dan zien we sinds september 2011 een dalende trend. We zien echter ook een bodem die ergens rond de 1600 lijkt te liggen.
Voor veel technische analisten is het beeld duidelijk. Ze stellen dat goud technisch gezien niet zo interessant meer is.
Ik heb een kanttekening bij zo’n analyse.
Ik zeg niet dat ze het mis hebben, maar ik wil er even wat bij vermelden.
Goud is het echte geld en de dollar is een verzonnen betaalmiddel. Toch?
Als we dus een grafiek maken en die berekenen in dollars, dan is dat in feite de wereld op zijn kop houden. Hoe haal je het in je hoofd om iets echts te vergelijken met iets dat verzonnen is?
Dan ga je vervolgens ook nog eens een analyse er op maken.
De dollar van september 2011 is in feite een totaal andere dollar dan die van nu. Er zijn immers vele miljarden dollars bijgekomen. Nu is er ook wel goud bijgekomen, maar er is ook goud verdwenen doordat het in computers etc. verwerkt is. De hoeveelheid dollars ten opzichte van de hoeveelheid goud is veel meer toegenomen. Toch is goud nu niet zo heel veel meer waard als 12 maanden geleden. Toen stonden we net voor de enorme stijging van 1500 naar boven de 1900. We staan nu tussen de 1600 en 1650.
Ik ga de discussie niet aan of een technische analyse onjuist zou zijn, ik stel alleen dat het in feite appels met peren vergelijken is, omdat je de analyse doet in een betaalmiddel waarvan er zonder economische reden enorm veel van zijn bijgekomen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *