LADEN

Typ om te zoeken

(Voor)kennis, of gedegen onderzoek (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

(Voor)kennis, of gedegen onderzoek (Tom Lassing)

Soms is het lastig te bepalen of iets voorkennis, kennis of een gevolg is van gedegen onderzoek.
Als je iets goed onderzocht hebt en je bent de eerste die het weet of heeft gevonden, is dan je kennis voorkennis?
Om even een voorbeeld te geven. Als je er achter komt dat de directeur van een klein bedrijf op bezoek gaat bij het hoofdkantoor van één van de grootste uitgevers in de wereld, is dat dan al kennis, of is het zelfs voorkennis?
Verder weet je nog niets, behalve het feit dat hij daar gezien is.
Stel even dat je via een medewerker van de uitgever hoort waarom deze directeur daar op bezoek is geweest, (een marketing deal om het bedrijf te promoten) maar je weet niet of een deal gesloten is, is dat dan (voor)kennis?
Als dan later een deal bekend gemaakt wordt, dan is het openbaar. Je bent dan al ingestapt, vooruitlopend op het uitkomen van die deal. Immers, waarom zou anders de directeur van dat bedrijf helemaal naar de uitgever toe reizen? Vaak is de deal al voorbereid en wordt de zaak officieel getekend en beklonken op het hoofdkantoor van de uitgever.
Vervolgens blijkt dat de grote persbureaus de deal niet oppakken en dat de deal daarmee in feite onder de radar van veel beleggers blijft. Strikt genomen kan het geen voorkennis meer zijn. Immers, het contract is al openbaar gemaakt. Je weet echter dat bijna niemand het weet.
Het voelt dan wel als een vorm van voorkennis.
Immers is de kans aanwezig dat heel veel beleggers binnenkort “toevallig” gaan lezen over dit kleine bedrijf. De grote uitgever gaat namelijk ‘spontaan’ schrijven over het bedrijf.
En met de aandacht in de pers komt ook de aandacht van beleggers.
Het voelt als voorkennis. Het is het strikt genomen niet.
Ik heb ondertussen al duizenden aandelen gekocht. Ik hoor steeds van kritische mensen: Als je echt zo rijk bent en echt zo veel van beleggen weet, waarom zou je die kennis dan delen? Dan ga je toch lekker je eigen gang en wordt je nóg rijker?
Voor iedereen die er zo over denkt geef ik ze deze keer volkomen gelijk. Waarom zou ik die waardevolle kennis zo maar delen? Geef mij nu eens een reden waarom ik hier deze gouden kans zou delen met blijkbaar zulke sceptische anderen? Laat die sceptici het lekker zelf uitzoeken. Ze krijgen binnenkort da naam van het aandeel toch wel te lezen en horen. Immers, het is niet voor niets de grootste uitgever.
Wat schiet ik er dus nu mee op om ze nu al wijzer te maken?
Hoe voelt dat sceptici? Gelijk krijgen?

Rot hè.

PS: Ik zoek hier een laagdrempelige oplossing voor. Ik wil namelijk de sceptici volledig gelijk blijven geven en ze vooral ook sceptisch houden en hen geen toegang meer geven tot dit soort kennis die ik aantoonbaar af en toe in bezit heb. Toch wil ik iedereen die wel samen wil delen de kennis wel verstrekken. Immers, dat doe ik met Beursbox al sinds 2001.
Dus mogelijk heb ik hier binnenkort een zo eerlijk mogelijke oplossing voor. Sceptici mogen dat dan mooi blijven en mijn vrienden krijgen de informatie wel. Ik wil die scheiding helder aanbrengen en daarbij ook een extra drempel voor de AFM opwerpen. Die hoeven ook niet ‘alles’ te weten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *