Welke verschillende soorten crowdfundingplatformen zijn er?
Er zijn 4 verschillende soorten crowdfundingplatformen: donatie-based crowdfunding, reward-based crowdfunding, leading-based crowdfunding en equity-based crowdfunding.
Donatie-based crowdfunding
Bij donatie-based crowdfunding doneer je geld aan een goed doel of een persoon die het geld goed kan gebruiken. Hiervoor ontvang je geen vergoeding.
Reward-based crowdfunding
Bij reward-based crowdfunding ontvang je een beloning die niet in geld uit te drukken is. Dit komt vaak voor bij producten die nog ontwikkeld moeten worden. Wanneer je geld investeert in een gameontwikkelaar, ontvang je bijvoorbeeld de eerste game.
Leading-based crowdfunding
Bij leading-based crowdfunding investeer je geld in leningen voor bedrijven of particulieren. Over het bedrag dat je uitleent, ontvang je rente. Deze vorm van crowdfunding is op dit moment het populairst. De afgelopen jaren zijn er veel crowdfundingplatformen bij gekomen. Zowel leading-based platformen die zich focussen op bedrijven, als p2p-platformen.
Equity-based crowdfunding
Bij equity-based crowdfunding kopen investeerders een gedeelte van de aandelen met het geld dat ze inleggen. Deze vorm is op dit moment het minst populair.
Hoe kan ik investeren in een crowdfundingproject?
Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om te investeren in een crowdfundingproject. Zo kun je bij NEO Finance binnen 1 minuut een account aanmaken. Daarna volg je het registratieproces. Wanneer je wordt goedgekeurd, kun je beginnen met het investeren in P2P-leningen. P2P-leningen worden ook wel ‘consumentenleningen’ genoemd.
De voordelen van investeren in crowdfunding
Investeren in crowdfunding kan een prachtig rendement opleveren. Daarnaast is het minder tijdrovend dan investeren in andere beleggingsproducten. Ook kun je gemakkelijk diversificatie aanbrengen in je beleggingsportefeuille.
Voordelen investeren in crowdfunding op een rij
Hoog potentieel rendement;
Makkelijk te diversificeren;
Simpel.
Daarnaast is het mogelijk om via auto-invest automatisch geld te investeren in leningen die voldoen aan de criteria die jij stelt. Op NEO Finance is het ook mogelijk om leningen te kopen op de secundaire markt.
De nadelen van investeren in crowdfunding
Bij de meeste platformen is het niet mogelijk om leningen tussentijds terug te verkopen aan het p2p-platform. Hierdoor is deze vorm van beleggen niet liquide. Bij NEO Finance is het wel mogelijk om leningen tussentijds terug te verkopen aan het platform. Leningen kun je ook verkopen aan andere investeerders op de secundaire markt.
Nadelen investeren in crowdfunding op een rij:
Niet liquide;
Risicovol bij weinig spreiding.
De risico’s van investeren in crowdfunding
Voordat je begint met het investeren in crowdfunding is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s. Het kan namelijk voorkomen dat de lener de lening niet terugbetaalt of te laat terugbetaalt. Doordat de beveiliging steeds beter wordt, komt dit steeds minder vaak voor.
Beleg daarnaast alleen met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Investeren doe je voor de lange termijn. Wanneer je in leningen investeert met een looptijd van meerdere jaren, ben je een gedeelte van het geld ook meerdere jaren kwijt.
Wil je elke maand een gedeelte van je inleg ontvangen? Dan kun je op NEO Finance investeren in P2P-leningen. Je ontvangt dan elke maand rente en aflossing. Elke maand ontvang je hetzelfde bedrag. De lening wordt dus door de lener lineair afbetaald.
Voordelen crowdfunding ten opzichte van traditioneel beleggen
Wil je niet elke vrije dag een jaarverslag lezen van een bedrijf waarin je wilt investeren? Dan kun je beter investeren in peer-to-peer leningen. Het is een stuk makkelijker. Via NEO Finance is het ook mogelijk om leningen automatisch te kopen. Via Auto Invest kun je makkelijk leningen kopen die voldoen aan de criteria die jij stelt.
Investeren in peer-to-peer leningen is makkelijk, je bent er minder tijd aan kwijt en je kunt er een hoger rendement mee behalen. Daarnaast heb je inkomsten uit je vermogen. Je ontvangt namelijk elke maand rente en aflossing. Investeren in leningen zien beleggers als passief beleggen.
In ons artikel ‘zo beleg je eenvoudig met een hoog rendement’ vertellen we je meer over eenvoudig beleggen.
Nadelen crowdfunding ten opzichte van traditioneel beleggen
Wanneer je in enkele leningen investeert, gaat een slecht lopende lening ten koste van je rendement. Het is niet mogelijk om met enkele leningen veel spreiding aan te brengen in je portefeuille. Wanneer je niet voor de lange termijn wilt investeren, kun je crowdfunding ook beter links laten liggen. Als je investeert in een lening met een looptijd van 10 jaar, duurt het een lange periode voordat je de inleg terug hebt. Je ontvangt wel elke maand rente en aflossing.
Voordelen traditioneel beleggen versus crowdfunding
Door te investeren in ETF’s (lees aandelenmandje) kun je in één keer veel spreiding aanbrengen in je beleggingsportefeuille. Daarnaast is het mogelijk om aandelen en ETF’s elk moment van de dag te verkopen.
Het is makkelijk om je vermogen te spreiden, je kunt hogere rendementen behalen en de markten zijn volledig gereguleerd. Ook zijn aandelen en ETF’s liquide, wat ook een voordeel is.
De toekomst van crowdfunding
De komende jaren zal er steeds meer geld geïnvesteerd worden in crowdfunding. Ook zal er steeds meer geld geïnvesteerd worden in crowdfunding voor verduurzaming van (bedrijfs)panden.
Waar moet je op letten bij het investeren in crowdfunding?
Voordat je begint met het investeren in crowdfunding is het belangrijk om te weten hoe crowdfunding werkt. Bij crowdfunding investeert een (grote) groep particulieren in een project. De investeerders worden ook wel de ‘crowd’ genoemd. Nu de rentes enorm laag staan, zijn steeds meer mensen op zoek naar een manier hoe ze hun geld kunnen laten renderen. Het geld waar je zo hard voor hebt gewerkt wil je laten renderen. Dat doe je op een betrouwbaar platform zoals NEO Finance. Betrouwbaarheid, veiligheid en het rendement uit het verleden, daar kun je naar kijken.
Investeerders op NEO Finance behaalden de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement van 12%.
Had je in 2014 eenmalig 1.000 euro ingelegd? Dan heb je op dit moment 3.106 euro. Een totaal rendement van 2.106 euro. Dat had je met het rendement op je spaargeld niet gehaald.
Veel particulieren vinden investeren spannend. Ze hebben het gevoel dat ze enorm veel risico lopen. Het risico kun je makkelijk verkleinen door je beleggingsportefeuille goed te spreiden. Daarnaast beleg je alleen met geld dat je kan missen. Resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie voor resultaten in de toekomst.
Diversificatie: Spreid je investeringen over meerdere projecten
Wil je investeren in crowdfunding? Dan is diversificatie het allerbelangrijkst. Je wilt als investeerder niet dat je rendement afhankelijk is van een aantal projecten. Op NEO Finance zien we dat veel investeerders met veel leningen met een laag bedrag meedoen. Investeerders op NEO Finance hebben gemiddeld 277 leningen.
Bepaal hoeveel risico je bereid bent te nemen
Voordat je begint met het investeren in crowdfunding, is het belangrijk om een beleggingsplan te hebben. Hierin staat wat je doel is, hoe je dit wilt bereiken, wanneer je dit wilt bereiken en hoeveel risico je bent bereid te nemen. Op NEO Finance kun je investeren in leningen met verschillende kredietwaardigheden van A+ tot C-. Bij particulieren met een kredietwaardigheid van A+ ontvang je de laagste rente. Deze personen hebben wel de beste kredietwaardigheid waardoor de kans het grootst is dat de lening uiteindelijk terugbetaald wordt. Investeer je in C- leningen? Dan ontvang je de meeste rente, wel is de kans hier groter dat er niet terugbetaald wordt
Je risico kun je makkelijk spreiden door met een klein bedrag te investeren in veel leningen.
Kies een betrouwbaar crowdfundingplatform
Niemand wil zijn vermogen verliezen door te investeren. Daarom is het belangrijk om met een betrouwbaar crowdfundingplatform in zee te gaan. NEO Finance voldoet aan de strengste eisen. Daarnaast wordt het platform volledig gereguleerd door de centrale bank van Litouwen. NEO Finance is een beursgenoteerd bedrijf aan de Nasdaq First North.
Rendementen uit het verleden
Ondanks dat rendementen uit het verleden geen zekerheid geven over de toekomst, kun je hier wel wat uithalen. Wanneer rendementen al jaren teruglopen, kan dit wat te maken hebben met het platform. Of je nu in aandelen of in peer-to-peer leningen investeert, uiteindelijk wil elke belegger een mooi rendement behalen.
Je bent toch ook niet gaan beleggen om geld te verliezen? Je wilt dat je spaargeld beter rendeert om daardoor op later moment er financieel beter voor te staan. Op de statistieken-pagina kun je de rendementen live volgen van de investeerders op NEO Finance.
Rendementen per kredietwaardigheid
De rendementen die je kunt behalen door te investeren in P2P-leningen variëren per kredietwaardigheid. Personen met een slechte kredietwaardigheid betalen een hoger rentepercentage. Over het algemeen geldt: hoe hoger het rentepercentage, hoe lager de kredietwaardigheid, hoe kleiner de kans is dat het geld terugkomt. Op NEO Finance hebben particulieren een kredietwaardigheid tussen de A+ en C-. De kredietwaardigheid wordt bepaald door AI.
Geldnemers betalen tussen de 5% en 25% afhankelijk van hun kredietwaardigheid, schuld geschiedenis, het bedrag dat ze willen lenen, de looptijd van de lening en ruim 30 andere criteria.
Crowdfunding voor bedrijven vs investeren in p2p-leningen
Crowdfunding is een enorm populaire financieringsvorm voor het MKB. Het is voor veel bedrijven lastig om geld te lenen bij de traditionele partijen. In 2022 werd in Nederland de magische grens van 1 miljard euro doorbroken dat geïnvesteerd werd in crowdfunding voor bedrijven. Ook wordt er elk jaar mee geïnvesteerd in p2p-leningen. Investeerders zijn meer dan ooit op zoek naar rendement. Er zijn in Nederland veel crowdfunding platformen die zich specifiek focussen op bedrijfsleningen.
Voordelen P2P-platform
Hoog rendement;
Makkelijk te spreiden;
Auto-invest mogelijk.
Nadelen P2P-platform
Risicovol bij weinig spreiding;
Liquiditeit.
Voordelen crowdfundingplatform
Maatschappelijk impact;
Makkelijk te spreiden.
Nadelen crowdfundingplatform
Laag nettorendement;
Risicovol bij weinig spreiding;
Liquiditeit.
Tips voor beginners
Eindelijk je zuurverdiende geld voor je laten werken? Dat kan door te investeren in P2P-leningen.
Tips voor beginnende investeerders in P2P-leningen:
Investeer alleen geld dat je op lange termijn kunt missen;
Spreid je risico;
Doe vooronderzoek en heb geduld;
Kies een betrouwbaar platform;
Herinvesteer je inkomsten.
Beleggingsplan cruciaal voor lange termijn succes
Het vooraf maken van een beleggingsplan is cruciaal voor lange termijn succes. Mensen die een plan maken, houden het langer voor. Daardoor maken ze beter gebruik van het ‘rente-op-rente-effect’. In een beleggingsplan staat met welk bedrag je wilt beleggen, wat je beleggingsdoel is en hoelang je de tijd hebt om dit te halen.
Investeren in leningen op NEO Finance
Wil je meer rendement halen uit je spaargeld? Dan kun je investeren in leningen op NEO Finance. De ruim 15.000 investeerders behaalden de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement van 12%. Wil je ook winnen van inflatie?
Houd er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat alle verstrekte informatie alleen ter informatie dient en niet mag worden opgevat als beleggingsadvies of aanbevelingen. Voordat u beleggingsbeslissingen neemt, dient u zorgvuldig alle risico’s af te wegen die gepaard gaan met beleggen en die kunnen leiden tot het verlies van een deel van of zelfs al het belegde vermogen.
En kijk op www.p2pfinance.nl