LADEN

Typ om te zoeken

Van crisis naar crisis

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Van crisis naar crisis

Onze economische opbouw, en de manier waarop we met geld omgaan heeft het in zich dat de economie, maar ook de beurs, van crisis naar crisis toe hobbelt.
De volgende crisis is al jaren zichtbaar…

Immers is de schuldensituatie van overheden werkelijk te belachelijk voor woorden.
Maar gaat die crisis de volgende zijn? In 2008 leek immers de Private Equity (PE) markt naar een crisis toe te stevenen. Volkomen onverwacht was het echter de bankencrisis die net iets eerder uitbrak al aldus werd de PE crisis nooit realiteit. Wel ging die markt ook door het putje, maar dat was ook als gevolg van de bankencrisis.
We weten dat een volgende crisis er aan komt. Immers is de rente op al die staatsschulden veel te laag. Zodra die rente omhoog gaat, zijn de houders van de waardeloze staatsleningen in de aap gelogeerd.
De tricker van de volgende crisis kan dus een rente verhoging zijn. Maar het kan ook een omvallende bank zijn. En die bank kan weer omvallen doordat een te groot conglomeraat omvalt.
Als een kaartenhuis stort dan alles in.
Of wordt het een natuurramp die net de druppel is?
Het probleem is in feite dat alles zo aan elkaar hangt, dat het in feite niet zo uitmaakt wat het zal starten. We weten gewoon heel zeker dat de volgende crisis in de maak is. We weten het, we zien het aankomen, maar we doen er niets aan om het feit te voorkomen dat we van crisis naar crisis huppelen. Zoals in de bankencrisis een bankdirecteur al aangaf: “Als iedereen danst, dan moet je meedansen. Zelfs als je ziet dat ze naar de rand van de vulkaan dansen…”
Ik ben het er niet mee eens. Maar het vergt een groot mens om dan een andere lijn te durven lopen. Helaas zijn grote mensen op dit moment dun gezaaid.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *