Trickle-down economics (ook wel “supply-side economics” genoemd) is een economische theorie die suggereert dat belastingverlagingen en andere voordelen voor de rijkste mensen in de samenleving uiteindelijk zullen resulteren in economische voordelen voor de hele samenleving. De vorige Amerikaanse president was er een groot voorstander van en realiseerde een enorme belastingverlaging voor de rijkste Amerikanen en de grootste bedrijven. Hij realiseerde daarmee in zijn presidentsperiode een extra schuld van 7 biljoen dollar voor de VS.
De theorie gaat uit van het idee dat als de overheid de belastingen verlaagt voor de rijkste mensen, zij meer geld zullen hebben om te investeren in bedrijven en het creëren van banen. Hierdoor zouden de bedrijven meer winst maken en meer banen creëren, waardoor de economie zou groeien en iedereen in de samenleving hiervan zou profiteren.
Critici van trickle-down economics betogen echter dat belastingverlagingen voor de rijksten vooral leiden tot meer vermogensongelijkheid, en dat de economische voordelen niet noodzakelijk naar de rest van de samenleving doorsijpelen. Bovendien stellen zij dat overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld onderwijs en infrastructuur een effectievere manier zijn om de economie te stimuleren en dat deze investeringen een breder scala aan mensen ten goede komen.
De strategie van de vorige president faalde jammerlijk en de Amerikaanse economie groeide tijdens zijn presidentsperiode in feite niet.
Pas toen Biden aan de macht kwam trok de economie weer aan. Biden kampt echter wel met de erfenis van de strategie van zijn voorganger. Er komt nu veel te weinig belasting binnen en de rijke Amerikanen betalen verhoudingsgewijs en soms ook letterlijk, minder belasting dan middenklasse Amerikanen.
Ook ik ben daarom van mening dat Trickle down economics niet werkt en slechts welvaartsongelijkheid in de hand werkt. Grote bedrijven krijgen meer macht en kleine lokale bedrijven verliezen terrein omdat de grote bedrijven steeds meer belastingvoordelen verkrijgen en de regering/overheid ook steeds meer onder druk kunnen zetten.