LADEN

Typ om te zoeken

They give a damn

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

They give a damn

Het probleem van Detroit was tot voor kort dat de inwoners hun vertrouwen in de autoriteiten volledig verloren hadden. In hun ogen kon de overheid niets en wilde de overheid niets.
Het had dus ook geen zin om de overheid te wijzen op zaken die niet goed geregeld waren, want ze deden er toch niets aan en mee.
Het gevolg was dat er geen connectie meer was tussen de bevolking en de overheid. Als dus bijvoorbeeld een waterleiding gesprongen was, dan was er niemand die dat doorgaf.
Ondertussen spoelde niet alleen de straat weg, maar ging ook veel drinkwater verloren en niemand die de moeite nam ooit te bellen naar het waterbedrijf, de politie, de brandweer of de gemeente.
Het waterbedrijf kwam er na een paar uur wel achter dat er ineens wel erg veel water verbruikt werd. De waterleiding werd afgesloten en een wijk zat zonder water tot het lek gevonden was en de leiding weer gemaakt was. Ondertussen nam niemand de moeite om de gemeente door te geven dat de straat weggespoeld was.
We zien nu dat er een verandering aan het komen is. Men ‘eist’ nu van de overheid dat er wat gedaan wordt. Als dat dan niet snel genoeg gedaan wordt, wordt er daadwerkelijk werk van gemaakt om de overheid te dwingen tot actie. Men gebruikt (social) media om de overheid te dwingen tot actie.
Het gevolg is dat de kwaliteit van de overheid, maar ook van de openbare ruimte toeneemt.
Ze geven steeds meer om hun omgeving en willen dat het in orde gemaakt wordt.
Dat is een goede zaak. Het zorgt er voor dat er iets meer een ‘samenleving’ ontstaat.
Het gaat langzaam en niet iedereen is al zo ver, maar stapje voor stapje zie je dat Detroit de goede weg op gaat. Het belangrijkste is, dat het bij de mensen zelf ontstaat. Pas dan kan je ook echt fysieke verbeteringen doorvoeren.
Heb je de mensen niet mee, dan maken ze de spullen buiten hun huis alleen maar kapot…

Nu mijn huurders nog meer leren dat ze ook in huis de spullen een beetje netjes blijven behandelen. Ik doe dat onder meer door ze vernielingen in huis ook in rekening te brengen. Dat is nog wel eens een schok voor ze.
Zo had ik een paar weken geleden een verstopte toilet. Bleken er kleine stuffed animals (speelgoed) doorgespoeld te zijn. Dat is dus ‘rekening man’, zoals dat in het leger genoemd wordt.
In datzelfde huis een week later nog weer verstopping. Bleken ze doekjes doorgespoeld te hebben. Ook weer rekening man. Ik ben benieuwd wanneer ze doorhebben dat hun verblijf in het huis op deze manier extreem duur wordt…

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *