Als uw computer vastloopt, dan is het opnieuw opstarten van die computer meestal een goede manier om er weer even tegen te kunnen. Er is iets mis met de computer, maar de reset zorgt er voor dat u weer even kan werken.
We realiseren ons niet eens dat het opnieuw opstarten in feite slechts een tijdelijk maatregel is. De fout zal weer komen en uiteindelijk komt ze steeds vaker, tot u echt het probleem moet aanpakken. Meestal houdt dat in dat de computer een keer heel erg goed nagekeken moet worden.
De economie en dan met name het geldsysteem is niet veel anders.
Heel veel landen gebruiken die reset al heel vaak. Kijk bijvoorbeeld naar landen als Italië en Turkije die hun lire’s in het verleden al heel vaak gereset hebben. Gewoon drie nullen er af halen en de nieuwe munt introduceren onder in feite de oude naam, maar dan met de toevoeging “nieuwe”.
Heeft u op zo’n moment van een reset cash geld in huis, of geld op de bankrekening, dan bent u slecht af. Er gaan in het ergste geval drie nullen voor de komma af…
Het is dan ook niet gek dat in landen waar dat veel voorkomt mensen voorzorgsmaatregelen nemen. Het is dan ook geen verrassing dat er daar weinig vermogen op de spaarrekeningen staat.
Wat doen die mensen dan wel om hun kapitaal veilig te stellen?
Ten eerste bezitten ze meer dan in veilige landen onroerend goed en land zonder hypotheek. Dat is daar veel belangrijker dan in Nederland en België. Veel meer dan bij ons hebben ze een hypotheekvrij tweede huis ‘buiten’. Rond dat tweede huis wat land met daarop een boomgaard o.i.d.
In Griekenland zien we ook veel dat dit tweede huis aan buitenlanders verhuurd wordt. Je kan zo’n huis als buitenlander voor relatief weinig huren. 500 euro per maand voor een villa is voor ons een koopje, maar voor de Grieken is het netto bijna een verdubbeling van hun inkomen. Je moet die villa dan wel voor minstens een jaar huren en niet alleen voor een weekje in de vakantie periode.
Verder bezitten ze heel bewust vooral fysiek goud en vooral de rijkeren houden een flink deel daarvan in het buitenland aan. De rijkeren hebben vaak ook een bankrekening in het buitenland en vaak is die rekening in dollars.
Of dat laatste slim is mag je je afvragen, maar het is een feit dat ze het wel veel doen. De dollar is per slot van rekening wel de wereldmunt. De koopkracht daling van die dollar neemt wel jaar over jaar steeds verder toe. Anders gezegd, je kan steeds minder kopen van die dollars.
– Is een reset van het systeem op dit moment waarschijnlijk?
– Kan je een reset in feite wel voorspellen?
Het antwoord op de tweede vraag is neen. Daarmee is de eerste vraag ook van een antwoord voorzien.
Dan de vraag: Denk ik dat het systeem reset nu waarschijnlijk is?
Mijn idee daarover is ontkennend. Ik denk zelf niet dat het in de eurozone snel gaat komen. Mijn argument daarvoor is het feit dat we geen hyperinflatie zien, ondanks de enorme hoeveelheden aan geld die maandelijks in de economie gepompt worden. Ik schreef recent al, dat geld komt de economie wel in, maar het gaat er niet in rond. Banken houden het vast en gebruiken het slechts om een beetje op de beurs te speculeren. In feite wordt het dus gebruikt om de beurs kunstmatig hoger te zetten zodat we het gevoel hebben dat het goed gaat. In België en Nederland hebben we nooit eerder in de geschiedenis zo veel geld op spaarrekeningen gezien. Allemaal geld van inwoners dat niets aan het doen is, want de banken doen ook daar nog maar weinig mee. Voor de economie is al dat vaststaande geld dus dood geld en het bestaat in feite voor de economie niet langer.
Ik doe er zelf ook aan mee om geld ‘vast’ te zetten, want ik heb meer dan een kwart van mijn vermogen in goud en zilver vastliggen. Allemaal kapitaal dat voor de economie ‘dood’ is. (In mijn verdediging, ik heb de laatste jaren wel honderdduizenden euro’s uitgegeven aan mijn woning, tuin en maatregelen om energie op te wekken. Het resterende deel van mijn vermogen staat echter grotendeels vast in deels goud en zilver en verder vooral in aandelen)
Dat vastzetten van spaargeld is voor de algemene economie niet goed, maar puur naar mijn persoonlijke situatie bekeken wel slim.
Voor ons allen zou het echter beter zijn als het geld wel rond zou gaan. Maar dat gaat alleen gebeuren als we er door een systeem verandering toe gedwongen worden. Een simpele reset zou hier niet helpen. Die maakt ons alleen maar collectief armer.
Er moet voor een echte verandering ook echt een totale verandering van het systeem komen. Om de vergelijking met de computer aan te gaan, er moet een nieuw besturingssysteem op de computer geïnstalleerd worden. In mijn ogen kan alleen dat de westerse economie echt vlot trekken. Ik heb het dan niet over een nieuwe munt, ik heb het over een totaal andere opzet van de hele economie. Ik heb het zelfs over een ander systeem dan het liberaal socialistische pseudo-kapitalisme dat we nu hebben.
We moeten in mijn ogen de eeuwige groei loslaten en we moeten het beschikbare kapitaal beter verdelen zodat de middenklasse veel groter wordt. Dat moet de hoeksteen van het nieuwe systeem worden. Een zo groot mogelijke middenklasse.
We moeten daartoe een geldsoort creëren welke ons er in feite toe dwingt om het te gebruiken. Geld dat minder waard wordt naarmate het ouder wordt. Zo gaan we het gebruiken om uit te geven en zo gaat geld sneller rond. Daar worden we allemaal beter van. We kunnen dat bewerkstelligen met geld dat daadwerkelijk een waarde heeft, maar dat dus wel heel bewust bijvoorbeeld een procent op maandbasis minder waard wordt. Het experiment is ooit al eens in Wörgl uitgevoerd en was daar een enorm succes.
Het vergt visie, maar het vergt ook dat we de bankiers hun macht ontnemen.
Dát is het grootste struikelblok, want de bankiers willen hun luizenleventje niet kwijtraken. Een reset levert hen persoonlijk niets op en een totale nieuwe opzet wordt daarom door bankiers onmogelijk gemaakt.
De vraag is dan slechts hoe lang het gaat duren tot de wal het schip keert.
Ik denk dat zo’n moment nog wel even kan duren, al was het in 2008 wel kantje boord.