LADEN

Typ om te zoeken

Systeem reset

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Systeem reset

gouden dollar

We lezen er steeds meer over. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?
Om dat te kunnen bezien, kunnen we het beste kijken naar momenten in de geschiedenis dat we zo iets mee maakten.
Bijvoorbeeld in de jaren dertig.
Indertijd was de dollar nog gekoppeld aan goud en iedere Amerikaan met wat vermogen had zowel dollars als goud.
Er kwam een economische crisis die ze beleidsmatig volkomen verkeerd aanpakten. De maatregelen maakten het probleem erger en uiteindelijk was het zo dat het bestaande systeem simpelweg niet meer werkte.
Er MOEST worden ingegrepen.
Wat men deed, was dat er op een heel lepe manier er een nieuwe waardering voor de dollar kwam. De dollar kreeg een heel andere goudwaarde, maar niet eerder dan dat eerst een ingrijpende wetgeving op het bezit van goud was ingevoerd.
De belangrijkste ingevoerde wet was dat vanaf dat moment Amerikanen geen echt goud meer mochten bezitten. Executive order 6102 verbood het bezit van goud. De straffen waren zwaar, want de order werd gekoppeld aan de landverraad wet. Je kon tot 10 jaar de gevangenis in en je kon daarbij een enorme geldboete krijgen. Iedereen kreeg 14 dagen om het goud in te leveren.

Amerikanen moesten al hun goud bij de staat inleveren en kregen er een vast (laag) bedrag in dollars voor.
Vergis u niet, er stonden zware straffen op, waaronder confiscatie van het goud dat je niet inleverde.
Enkele jaren geleden, tijdens de Obama jaren, was er een rijke joodse advocaat die slim dacht te zijn. Hij kwam ineens op de proppen met gouden munten die ooit in de jaren dertig ingeleverd hadden moeten worden. Hij dacht dat hij wel zou binnenlopen op de zeldzaamheidswaarde van de munten. De rest van de Amerikanen had die munten immers ingeleverd.
Zelf NU NOG moest hij de munten inleveren en hij kreeg er niets meer voor! Hij had nog geluk. Hij werd verder niet aangeklaagd.
Hij had dat goud beter omgesmolten…
Zodra de periode van inleveren voorbij was, werd de nieuwe dollar ineens inwisselbaar voor een veel hoger bedrag aan goud. (Het was $20,67 en werd $35)
Kortom, goud was ineens veel meer waard en de enige die er in de VS van profiteerde was de Amerikaanse overheid.
Niemand in de VS mocht privé nog goud bezitten. Pas tientallen jaren later (1964) werd het bezit van goud weer toegestaan.

In 1971 kwam er nog weer een systeem reset. Toen namelijk haalde Nixon de goud dekking van de dollar af. Al jaren was duidelijk dat de VS die gouddekking niet meer respecteerde. Vooral Frankrijk was de Amerikanen onder druk aan het zetten door steeds meer dollars in goud om te laten zetten. De Amerikaanse regering moest dat doen, immers was dat de belofte die gedaan was. Iedere dollar was tegen goud inwisselbaar en de Amerikaanse regering garandeerde het bedrag waartegen de dollar tegen goud inwisselbaar was.
Het aanhoudende aanbod van dollars vanuit Frankrijk werd blijkbaar onhoudbaar en daarom verdween de gouddekking. De dollar was niet langer inwisselbaar voor goud. De Amerikaanse regering beloofde plechtig dat ze ondanks deze tijdelijke stap niet onbeperkt dollars bij zou drukken.
Bush Jr. maakte beginjaren nul de hoeveelheid uitstaande dollars een staatsgeheim en de QE maatregelen in de crisissen van 2008 en 2020 maakte duidelijk dat die belofte van een niet uitdijende hoeveelheid dollars niets waard bleek.
De vraag is nu nog slechts wanneer de volgende systeem reset gaat plaatsvinden en wie er op dat moment veel geld gaan verliezen. Zo’n reset is namelijk niets anders dan kapitaal verplaatsen van het volk naar de regering.
Soms in één keer, zoals in 1933 en soms via muntinflatie zoals in 2008 en 2020.

Hoe dan ook is het bezit van dollars (en euro’s) bijzonder gevaarlijk. Wat er ook gaat gebeuren, die munten gaan waarde verliezen omdat er heel veel meer van bijkomen, of ze gaan zelfs verdwijnen omdat het vertrouwen er in volkomen gaat wegvallen.

Tags
Volgend artikel

2 Reacties

 1. Duke Ebeling 13 juli 2020

  Wat gaat er met de goud en zilvermijn aandelen gebeuren die op de beurs genoteerd staan in euro’s en dollars ?
  Alvast weer hartelijk dank

  Beantwoorden
 2. Kees Blokker 13 juli 2020

  Het maakt ook nog weer eens pijnlijk duidelijk dat de belofte van de Amerikaanse roverheid nooit iets waard is………… daar zijn ze al mee begonnen in de tijd van de indianen. Hoe kan het toch dat ze er werkelijk altijd mee weg (lijken te) komen? Overigens was zeker die Bush de slimste van de klas niet. De kans dat die zelf iets bedacht heeft kan nooit bijster groot geweest zijn…………

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *