LADEN

Typ om te zoeken

Stel even dat goud gewoon een metaal is

Beleggers Nieuws Goud

Stel even dat goud gewoon een metaal is

Als goud en zilver niets meer zouden zijn dan ‘gewoon’ metaal, net zoals koper, zink, aluminium en platina dat zijn, zou de koersdaling van goud dan heel erg afwijken van de andere metalen?
Het grappige is namelijk dat de analisten die het verhaal rondom de monetaire rol van goud niet meer willen geloven nu stellen dat goud door het ijs is gezakt.
Maar dat zou naar mijn idee pas het geval zijn als goud sterker dan de andere metalen zou zijn gedaald. Immers is het verhaal van de goud bashers dat goud geen monetaire rol meer heeft. Feit is dat er wel degelijk een monetaire rol is voor goud, alleen dat de wisselkoers de laatste vier jaar nogal beroerd is verlopen voor iedereen die goud bezit.
Je kan echter ook stellen dat je het steeds goedkoper kan verkrijgen. Heel interessant dus voor wie het blijft kopen omdat ze het willen bezitten en liefst zo veel mogelijk.
Goud zou echter veel harder hebben moeten dalen dan de koers van andere metalen, omdat volgens de goud haters er in feite nu geen monetaire rol meer is voor goud. Industrieel gezien is het metaal vervangbaar. Dus goud had dan ook ten opzichte van andere metalen door het ijs moeten zakken.
Maar wat zien we, de prijs van koper is de laatste jaren net iets harder gedaald als die van goud. Koper stond in 2011 op 4300 en staat nu 2344. Lood stond in 2011 op 1,32 en staat nu 0,77. Nikkel stond in 2011 op 13,00 en staat nu 5. Zink deed in 2011 1,18 en staat nu 0,87.
Zilver deed in 2011 maar liefst bijna 50 en staat nu 14,66. Van alle metalen is dit koerstechnisch vanaf de top de zwakste geweest. Maar goud, dat deed op de top van 2011 1917 dollar per ounce en staat nu 1100. Dat valt ten opzichte van de andere metalen dus niet negatief op.
De rol van goud bleef al die tijd dezelfde. Je kan het namelijk overal ter wereld inruilen tegen welke munt dan ook.
Dat is het mooie van goud.
Dat kan je niet bereiken met bijvoorbeeld koper. Dat terwijl koper globaal wel even veel gedaald is als goud.
Het mag duidelijk zijn, ten opzichte van eind 2011 is de wisselkoers van goud tegengevallen. Dat feit valt niet te ontkennen. Maar ga 10 jaar verder terug en de koers van goud is nog altijd fantastisch gestegen. Ik vind dat je daar als bezitter van goud niet naar moet kijken. Wie goud koopt vanwege de korte termijn speculatie op een hogere koers is verkeerd bezig. Goud is al heel lang een prachtige manier om spaargeld in te bewaren. Het heeft een wisselkoers en helaas één die de laatste jaren nogal gelijk op loopt met de gewone metalen.
Maar goud blijft iets magisch hebben. Heren, vraag uw vrouw maar.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *