LADEN

Typ om te zoeken

Spreiding is het sleutelwoord

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Spreiding is het sleutelwoord

Vanaf het moment dat u bij de Burgerlijke Stand als net geboren baby bent aangegeven was u eigendom van de Staat. U was, klein als u was, belastingplichtig en u kreeg een paspoort waarmee u in feite een label kreeg. Geen Bertha 23 maar u kreeg uw versie van een serienummer in de vorm van een naam en een nummer.
Daarmee wordt u geacht in de pas te blijven lopen en netjes belasting te betalen, maar bovenal, het geld van die overheid te gebruiken.
En dat laatste is opmerkelijk, want het geld van onze overheid is niet van onze overheid.
Het is van commerciële ondernemers waarvan hun voorvaderen ooit de bankiers waren die het geld uitgevonden hebben.
Nu is het vervelende van dat verzonnen geld dat het af en toe waardeloos wordt.
In de jaren negentig was er het mooie voorbeeld van Argentinië dat haar versie van de nationale munt waardeloos zag worden. Iedereen die zo netjes was het spaargeld in de nationale munt aan te houden, die was het spaargeld van de ene op de andere dag kwijt.
Mensen die zo slim waren hun kapitaal op andere manieren aan te houden, hadden veel minder last van het waardeloos worden van de nationale munt.
Andere vormen zoals goud, onroerend goed, aandelen, zilver, kunst, buitenlandse valuta en misschien ook een paar bitcoins.
Kortom, spreiding!
Nu we in België en Nederland meer dan 700 miljard euro aan spaargeld blijken te hebben, is overduidelijk dat we zo stom zijn om die spreiding te veronachtzamen.
Dat kan ons heel duur te staan komen.
Zou, om welke reden dan ook, de euro in elkaar klappen, dan lopen we de kans dat 700 miljard euro aan spaargeld weggevaagd wordt. En daarmee is onze welvaart definitief over.
Ik denk dat we zoveel risico niet zouden moeten willen lopen.
Die 700 miljard op spaarrekeningen moet zo snel als maar mogelijk is teruggebracht worden tot hooguit 20 miljard in euro’s.
De andere 680 miljard euro spaargeld zouden we veel beter spreiden over alle andere mogelijkheden om kapitaal in aan te houden. Spaargeld lijkt wel zo veilig, maar het is om heel wat redenen op dit moment de onveiligste manier om kapitaal aan te houden. Het is op dit moment zelfs de zekerste manier om koopkracht te verliezen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *