LADEN

Typ om te zoeken

Sparen en geld laten groeien

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Sparen en geld laten groeien

Eerder deze week stuurde ING Bank haar spaarklanten een bericht. In dat bericht de volgende passage:
“Ondanks de hoogte van de spaarrente blijft sparen een zekere manier om uw geld te laten groeien”
Het is niet compleet gelogen, het is echter ook niet de waarheid.

Immers krijgt u nu bij de ING Bank 1,05% rente. De echte inflatie (dus niet de leugenachtige gepubliceerde cijfers over de inflatie) ligt ergens tussen 1,5 en 5%, net naar hoe deze berekend wordt.
De gemiddelde inflatie op basis van het fiat geldsysteem, dus zonder eenmalige economische omstandigheden is minstens 3%. Dat moet ook wel, anders zou er te weinig geld ontstaan. Men moet namelijk geld bij blijven drukken, anders kan u nooit de rente op geleend geld terug blijven betalen.
Een eenvoudig voorbeeld:
De centrale bank creëert 1000 euro uit niets en leent deze voor een rente van 0.15% uit aan de staat.
De staat leent dit geld voor -0,15% uit aan commerciële banken.
Dit is al een uitzonderlijke situatie want meestal is de situatie eerder zo: De centrale bank leent uit tegen 3% en de staat leent uit tegen 5%.
Op dit moment lenen de centrale banken u het geld uit tegen ergens tussen de 3 en 8% rente. Echter doen ze nog iets. Ze lenen u geen 1000 euro uit, maar uiteindelijk lenen ze in totaal tot wel 9000 euro uit tegen die minimaal 3% rente.
Vandaar dat er ook 3% geld bij moet komen, want hoe gaat u rente betalen als dat geld er uiteindelijk niet is.
Als er ooit slechts 1000 euro was ‘verzonnen’ en nu staat er na een jaar al zo’n 1000 + 9000 + te betalen rente bijna 300 uit…
Als u uw lening afbetaald, dan ‘verdwijnt’ de 9000 weer, maar die 1000 euro EN de te betalen rente blijven wel staan.
Op dit moment is dus de ‘echte’ inflatie zo’n 3%.
We merken dat niet omdat in de inflatieberekening veel zaken niet worden meegenomen. We zien slechts de krantenkoppen zoals groente halve prijs etc. Nu, ik ‘zie’ dat niet zo snel in de winkel, maar tuinders krijgen ondertussen wel de halve prijs. Supermarkten rekenen echter maar een heel kleine ‘lagere prijs’ en dat alleen voor groenten. Andere zaken worden duurder en belastingen nemen toe.
Neemt u van mij aan dat op de lange termijn een inflatie van 3% gewoon een keihard gegeven is. Dat het deze week misschien wat minder is omdat groenten een dubbeltje goedkoper zijn, is mooi meegenomen, maar niet erg relevant.
De bewering van ING Bank dat sparen een zekere manier is om geld te laten groeien is slechts waar voor dat gedeelte dat het een niet complete zin is.
“Ondanks de hoogte van de spaarrente blijft UW sparen VOOR ING BANK een zekere manier om uw geld te laten groeien.”
Dat had het moeten zijn. De enige die namelijk beter wordt van het feit dat Belgen en Nederlanders nu zo ontzettend veel sparen, zijn de banken.
Die kunnen met al dat spaargeld hun balansen opkrikken en op de beurzen speculeren.

Wat geld als appeltje voor de dorst hebben is een goede zaak, maar de slechtste stap die u kunt nemen is om dat geld dan vervolgens aan bankiers te geven! Hebben we dan niets van 2008 geleerd?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *