LADEN

Typ om te zoeken

Slechte voorbeelden van delegeren (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Slechte voorbeelden van delegeren (Tom Lassing)

Sommige managers, zoals Ton Buchner de ex CEO van AkzoNobel, kunnen niet goed delegeren. Ton Buchner deed keer op keer veel te veel zelf en ging er meerdere keren op onderuit. Puur omdat hij zichzelf letterlijk uitholde en begon te kwakkelen met zijn gezondheid.
Een ander soort manager is president Trump gebleken. Die geeft nu een voorbeeld van hoe je ook te veel kan delegeren.
Ik kijk daar bij vooral naar de nieuwe zorgwet die zijn naam zou gaan dragen.
Trump heeft de uitwerking daarvan volledig overgedragen aan de Republikeinse senatoren.
Die senatoren hebben compleet lak aan welke verkiezingsbelofte Trump op dat vlak ook maar gedaan heeft, maar ook aan iedere huidige uitspraak die Trump over de nieuwe zorgwet doet. Hun idee over wat het is of moet zijn komt totaal niet overeen met wat Trump er over zegt.
Zelfs Trump begrijpt ondertussen wel dat de voorstellen van de Republikeinse senatoren totaal niet lijken op zijn verkiezingsbeloftes.
Hij legt zich daar bij neer!
In mijn ogen een fatale fout, want wat er ook uiteindelijk komt, het gaat wel Trumpcare heten en veel veel mensen (en dan vooral de kiezersbasis van Trump zelf), gaan er een enorme hekel aan krijgen.
De Republikeinse senatoren krijgen het echter maar niet voor elkaar en vanuit Democratische hoek mag geen ‘hulp’ voor de voorgestelde zorgwet verwacht worden. Daarvoor is de keuze van de Republikeinen veel te extreem. De Democraten neigen naar een Europees model, terwijl de Republikeinen eigenlijk geen enkele staatsbemoeienis met zorg voorstaan.
Wat ik niet begrijp, is dat Trump niet ingrijpt. Hij is de eerste president van Amerika die, ondanks een meerderheid in beide huizen, niets voor elkaar krijgt. Hoe blind de man ook is voor zijn eigen falen, dát zou hij toch onderhand wel mogen zien.
Zijn opmerking dat hij dan Obamacare maar laat ontsporen is schokkend. Hij is immers de president. Hij is gekozen en aangesteld om het land te leiden. Doelbewust iets tegen de klippen laten lopen is niet leiden. Dat is lijden.
Hoe durf je de suggestie ook maar hardop uit te spreken. Wat ben je dan voor een president?
De Amerikanen moeten nog 3,5 jaar falend beleid doorstaan. Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan Chase was het deze week al zo enorm zat dat hij hardop uitsprak dat de politiek in de VS failliet is. Helaas heeft hij daar gelijk in. Heel het Amerikaanse systeem is failliet. Dimon mag daarover niet klagen, want hij heeft zijn baan nog dankzij het feit dat de Amerikaanse politiek al heel lang niet meer functioneert. Een echte regering had hem en zijn bankvriendjes al heel lang geleden in de cel opgesloten.
De huidige president en de huidige senatoren zijn slechts mede schuldig aan het faillissement van de Amerikaanse politiek. Uiteindelijk is de zittende president eindverantwoordelijk. Trump creëerde het falende systeem niet, maar hij verergerde het wel. Hij zou op zijn belangrijke beleidspunten minder moeten delegeren en meer moeten leiden.
Misschien ook minder vakantie houden?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *