LADEN

Typ om te zoeken

Schuldsanering experiment in Arnhem

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Schuldsanering experiment in Arnhem

In de Arnhemse wijk Immerloo gaat de gemeente de schulden van een aantal wijkbewoners afkopen en deze wijkbewoners twee jaar ondersteunen in hun weg terug richting gewoon functioneren in de maatschappij.
Er blijkt wereldwijd geen ‘best practice’ methode te zijn hoe om te gaan met personen met onhoudbare langdurige schulden.
In Nederland kost de schuldenproblematiek jaarlijks 17 miljard, terwijl het jaarlijks gaat om 3,5 miljard aan schulden.
Zou het dus niet veel goedkoper zijn om die schulden anders aan te pakken?
Het is een experiment. Mensen met langdurige schulden hebben vaak ook andere klachten die voort kunnen komen vanuit die schuldensituatie. Haal de stress van de schuld weg en mogelijk dat dan ook die andere, lees dure, gezondheidsklachten verdwijnen.
Zo’n schuldsanering kan dus een veel goedkoper oplossing zijn en menselijk ook veel beter zijn.
Ik voorzie ook een klein probleem met deze oplossing. Dat is namelijk dat er mensen gaan zijn die dus willens en weten schulden gaan opbouwen, want de overheid komt je toch wel uit de problemen halen…
Maar even buiten dat feit, denk ik dat Arnhem hier een interessante opzet heeft.
Ik hoop dat ze het voor elkaar krijgen om de mensen die hulp krijgen goed te volgen. Ik denk dat je als overheid dan ook wel mag eisen dat de personen die het betreft MOETEN meewerken. Vooraf moet duidelijk zijn dat bij onvoldoende medewerking de schuld weer terug kan komen. Ik ben namelijk bang dat ze het leuk vinden dat hun schuld weg is, maar vervolgens verdere medewerking weigeren en weer snel in oude gewoontes gaan vervallen en een nieuwe schuld opbouwen.
Ik ben ook heel benieuwd hoe men zich gaat gedragen als na twee jaar de ondersteuning wegvalt. Is er dan al genoeg geleerd om niet te vervallen in oud en slecht gedrag?
Vaak betreft het mensen die qua intellect ook niet uit de beste DNA poule komen. Veelal slecht opgeleid en mede door de gezondheidsklachten toch wat los van de samenleving komen te staan.
Kan je die wel echt leren hoe geld werkt?
We gaan er immers wel vanuit dat iemand met 18 jaar volwassen is, maar sommigen hebben het gewoon niet in zich om echt financieel gezien voor zichzelf te kunnen zorgen. Het concept van geld en schulden is ook best ingewikkeld en zelf heel intelligente mensen maken er soms een potje van.

Wat zou in mijn ogen NOG veel beter zijn… Een betere uitleg over geld op school. We leren allemaal hoe we geld moeten verdienen, maar we leren vrijwel nergens hoe we het het beste kunnen uitgeven EN hoe we geld ook voor ons kunnen laten werken! Als we dat iedereen eens serieus zouden leren, dan zou de wereld er heel anders uit gaan zien.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *