LADEN

Typ om te zoeken

Schulden en handelstekort (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Schulden en handelstekort (Tom Lassing)

In zijn gesprek met de Zuid Koreaanse president maakte president Trump een enorme blunder die het duidelijk maakt dat Trump geen idee heeft hoe de staatsbegroting werkt.
Dat is ernstig, want hij is nu met de wereld ruzie aan het maken over zaken die niet kloppen in zijn denken.
Wat zei Tump:
“Ik wil eerlijkere balansen met handelspartners, want door het handelstekort met landen als Zuid Korea, China, Japan en Duitsland heeft Amerika een enorme schuld opgebouwd. Die handelsbalans moet dus eerlijker”.
Dat klinkt heel logisch, maar het klopt totaal niet.
De handelsbalans met landen zegt iets over de hoeveelheid spullen die je als land importeert uit het buitenland en die je exporteert naar het buitenland.
De staatsschuld die een land heeft, komt voort uit de hoeveelheid geld die de overheid via belastingen binnenkrijgt en de hoeveelheid geld die je als overheid uitgeeft.
Twee compleet verschillende zaken die je maar niet zo door elkaar kan gooien.
De Amerikaanse schuld is ontstaan omdat Amerika gigantische bedragen heeft uitgegeven aan oorlogen in Irak, Afghanistan, Vietnam, Syrië etc etc. Daarbij betalen Amerikanen in feite te weinig belastingen voor de hoeveelheid geld die de overheid ieder jaar uitgeeft aan die oorlogen, maar ook aan zaken als voedselbonnen, uitkeringen en het staatsapparaat.
Natuurlijk is het zo dat een handelsonbalans een invloed heeft, maar die invloed is niet rechtstreeks op de staat. Immers kopen bedrijven en particulieren spullen uit het buitenland. Die geven dus meer in het buitenland uit dan dat bedrijven in het buitenland verkopen. Dat staat grotendeels los van de staat.
Als Trump zo graag de enorme staatsschuld wil verminderen, dan zal hij de beoogde belastingverlaging van 800 miljard dollar moeten schrappen. Dát heeft invloed op de staatsschuld.
Trump is nu dus vuur met olie aan het blussen.
Het is schokkend, maar niet verrassend dat deze president zijn beleid baseert op totaal verkeerde uitganspunten. Het is misschien nog wel schokkender dat niemand in het overheidsapparaat deze president kan uitleggen hoe het wel zit. Hij is blijkbaar zo onbenaderbaar dat hij in zijn wolk zijn rare ideeën mag blijven uitvoeren. We zien hier dus een trein ontsporen en iedereen in d eAmerikaanse politiek en overheid kijkt er naar en haalt de schouders op. Hij is de president en dus volgen we hem, hoe verkeerd zijn denkbeelden ook zijn.
Waar hebben we dat eerder gezien? Hoe liep dat af?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *