LADEN

Typ om te zoeken

Saldering tot 2023 (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Saldering tot 2023 (Tom Lassing)

De verlenging van de salderingsregeling tot 2023 is goed nieuws. U kan daardoor uw zonnepanelen gegarandeerd terugverdienen.
Nu is er in het leven maar één garantie en dat is dat we dood gaan, maar tenzij energie gratis wordt of men alsnog terugkomt op het besluit, is het normaal gesproken zo dat het terugverdienen wel gaat lukken.
Tenzij…
Tenzij het huidige tekort aan zonnepanelen tot een prijsstijging gaat leiden. De opzet van vooral grote zonnepanelen parken heeft er voor gezorgd dat na jaren van een enorme overproductie de leveranciers de panelen nu niet aangeleverd kunnen krijgen.
Vooralsnog zien we geen prijsstijgingen, maar dat is omdat iedereen nu nog geduld heeft. Ze nemen het voor lief dat de wachttijd toeneemt. Nu kunnen de fabrikanten extra gaan produceren. Dat is meer omzet, maar ook meer kosten en wie zegt dat de huidige topvraag aan blijft houden?
De meeste experts hebben het er over dat de hausse nog een jaar of vijf gaat aanhouden en dan heeft iedereen die panelen wilde de panelen al wel. Ook de meeste parken zullen dan wel gebouwd zijn.
Wat er dan overblijft, is een vervangingsmarkt.
Een vervangingsmarkt is vreselijk voorspelbaar en niet erg sexy. Zo’n markt kent enkele grote spelers die de bestaande markt tussen elkaar verdelen. Dus waarom nu de capaciteit uitbreiden om over een paar jaar te constateren dat de investering niet terug verdiend kon worden?
Gezien de klappen die deze sector al gehad heeft, verwacht is niet zo heel veel uitbreiding van capaciteit. De bedrijven zijn tot het bot uitgekleed en veel winst kunnen ze op de lage prijzen voor panelen nu niet maken. De groei van de sector als geheel gaat straks waarschijnlijk zitten in het verwerken van zonnecellen in dakpannen, stenen en ramen.
Dat wordt de sexy markt als de panelenmarkt eenmaal verzadigd is.

Wilt u nog zonnepanelen?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *