LADEN

Typ om te zoeken

Russische expansie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Russische expansie

Gisteren kwam er een Russische overheidsrapport online waarin omschreven stond hoe Rusland de grenzen in de Baltische zee eenzijdig wil verleggen. Ook daar wil Rusland meer ruimte hebben. Het land is immers nog niet groot genoeg. Estland, Finland, Polen en Litouwen moeten eilanden en zeegebied aan Rusland afstaan. Rusland, zo stond er in het rapport, erkende de getekende internationale grensafspraken van 1985 niet langer.
Een goed bewijs dat Rusland niet zal stoppen bij Oekraïne en een goede reden om Oekraïne dus nog veel meer te steunen zodat Rusland daar al tot staan gebracht zal worden. Met de oorlog in Oekraïne, die we kunnen vergelijken met de Tsjechische situatie van 1938, kunnen we de Derde Wereldoorlog voorkomen.
Vanuit de vier genoemde landen die gebieden moeten inleveren kwam zo veel reactie dat het rapport gisteren ook weer offline is gehaald.
Als het Rusland te doen was om te provoceren, dan is het gelukt. Het heeft het westen precies gegeven wat het nodig heeft om duidelijk te maken dat Rusland in Oekraïne gestopt moet worden. In mijn ogen een strategische oliedomme zet om juist nu met zo’n rapport naar buiten te komen. Rusland bewijst hiermee dat het op alle fronten niet te vertrouwen is. Putin stond ooit bekend als een briljante strateeg. Die dagen liggen heel ver achter ons.
Het is nu blunder op blunder en overal bloedvergieten door zijn blunders.
Overigens zouden de landen rond de Baltische zee nu ook kunnen overwegen die zee te sluiten voor Russische doorvaart. Gezien de provocatie door Rusland zou zo’n stap in mijn ogen gerechtvaardigd zijn. Het zou Rusland in een heel lastig parket brengen. Ze zouden er minstens mee mogen dreigen. Mogelijk is dat gisteren ook al gebeurd en is dat de reden dat het rapport nu niet langer online staat.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *