LADEN

Typ om te zoeken

Russische economie (2)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Russische economie (2)

Heel veel mensen denken dat de goede relatie tussen China en Rusland er voor zorgt dat de westerse embargo maatregelen tegen Rusland niet gaan werken.
Als u dat ook denkt, dan zit u er naast.
De handel tussen China en Rusland is de laatste maanden zwaar verminderd al loopt het in augustus wel weer op.
Rusland heeft wel veel meer kunnen exporteren, maar het gaat hier om olie die China onder de kostprijs van Rusland over nam.
De handel vanuit China in belangrijke elektronica is fors minder geworden. Het punt is namelijk dat westerse landen en met name de VS hebben aangegeven dat Chinese tech bedrijven die zaken blijven doen met Rusland ook te maken gaan krijgen met het westerse embargo.
Chinese managers van de grote tech bedrijven kunnen goed rekenen en realiseren zich dat hun handel met Rusland heel veel kleiner is dan hun handel met de VS en Europa.
Een embargo van het westen zou dramatische gevolgen hebben voor die bedrijven. Ze kiezen dus eieren voor hun geld en kappen de handel met Rusland. De handel tussen Rusland en China trekt vanaf begin augustus wel weer aan, maar dat komt omdat veel westerse ketens uit Rusland vertrokken zijn. Ikea bijvoorbeeld is weg. Chinese meubelmakers zien hun kans. Die lopen geen kans om geraakt te worden door een westers embargo. Ook westerse automerken vertrokken uit Rusland. Chinese automakers vullen dat gat. Die veilige handel met Rusland neemt dus vanuit China enorm toe.
Dit alles in combinatie met het al genoemde vertrek van honderden westerse ketens uit Rusland maakt dat de Russische economie op instorten staat. Het is slechts een kwestie van tijd. Al die import uit China moet ook betaald worden. Rusland weet haar nakende faillissement nu nog te verbergen door het aanspreken van de reserves en vanuit de omzet die ze nog maken vanuit het resterende deel van de handel dat nog wel mogelijk is, maar Rusland maakt ondertussen fors verlies.
In het beste scenario heeft Rusland nog voor 1,5 jaar geld beschikbaar, en dat is inclusief alle handel die nu nog mogelijk is.

Hoe dan verder…
De grootste kans is dat er in Rusland een staatsgreep komt. De dramatische gang van zaken is in de top van Rusland overduidelijk. Men is bang voor het eigen leven en het duurt dus even voor er samenwerkingen gaan komen om Putin te vervangen. De aanslag op de adviseur van Putin (zijn dochter kwam om) is dan ook een aanslag van binnenuit.
Ik verwacht de komende tijd meer aanslagen op Russische topmensen van het huidige Putin regime. Het is de aanloop naar de definitieve staatsgreep. Nu moet de oppositie binnen het Kremlin eerst laten zien dat ze in staat zijn en de backing hebben om Putin serieus pijn te doen. Pas als ze dat bewijzen zullen er meer mensen het lef gaan hebben om mee te helpen aan de staatsgreep.

PS: Lees ook eens dit rapport van de Yale School of management.

Zie hier meer info over de handel tussen China en Rusland

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *