LADEN

Typ om te zoeken

Renteverhoging FED op basis van… (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Renteverhoging FED op basis van… (Tom Lassing)

De FED ‘ziet’ in de economie tekenen waaruit ze denkt op te maken dat een renteverhoging niet onbespreekbaar meer is.
De vraag is wat de FED dan precies ziet.
De FED heeft namelijk niet zo’n beste naam als het gaat om voorzien wat er in de economie gaande is. Dat terwijl ze de grootste manipulators van die markt zijn.
In 2007 gaf de toenmalige FED directeur aan dat de huizenmarkt in de VS misschien wat verhitting kende, maar het zou zeker geen probleem zijn. Een jaar later was het bijna gedaan met heel het geldsysteem van de FED.
Nu ‘zien’ ze positieve signalen. De vraag is op basis van wat. De beurs die hoger is… Puur een kwestie van met gratis geld speculeren door banken.
De banen die aantrekken? Nu, ook dat is maar betrekkelijk. De beroepsbevolking van de VS stijgt en het aantal banen stijgt minder snel. In feite verliest de VS dus nog altijd banen. De vraag is ook welke banen verdwijnen en welke er voor terug komen.
Het percentage werklozen is ook zoiets. Dat percentage is nu onder de 5% gekomen. Maar als je langer werkloos bent, dan wordt je niet langer als werkzoekende gezien. Ook dat is dus allemaal maar een betrekkelijk cijfer
De winsten van bedrijven? Neen, die nemen niet toe. Alleen de winsten van de grootste beursgenoteerde bedrijven nemen structureel toe, maar daar heeft de VS niet zo veel aan, daar alle winst die ze buiten de VS halen ook buiten de VS blijft. De bedrijven dragen er geen belastingen over af. Ze lenen in de VS terwijl ze in het buitenland hun tegoeden aan houden. Fiscaal ook weer interessant. De belastingbetaler betaalt in feite.
De middenklasse in de VS neemt nog altijd af, de gemiddelde lonen nemen echter toe, ondanks het feit dat mooi betaalde banen verdwijnen en er MacJobs voor terug komen. Als er al sprake is van een positief punt, dan is het omdat het minimumloon iets omhoog is gegaan en daarmee de inkomsten van de mensen die niet rond konden komen ondanks een voltijdbaan nu iets (we praten over gemiddeld twee cent per uur voor iedereen) hoger is geworden. Let wel, we hebben het bij de gegeven die het meeste profiteren van het hogere loon dan vooral over mensen die met het minimumloon enkele dollars per uur verdienen. Die hebben het nog altijd heel zwaar, ondanks het feit dat sommigen nu iets meer verdienen.
De FED directeuren leven in een porseleinen droomwereld ver van de werkelijkheid waar een groeiend aantal Amerikanen mee te maken heeft. Een werkelijkheid in de straat met steeds minder koopkracht en minder banen.
De FED directeuren zien dat niet, want hun maatjes in de bankenwereld verdienen alleen maar steeds meer. Voor hen gaat het met dit geldsysteem allemaal fantastisch.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *