LADEN

Typ om te zoeken

Rabobank is een wat rare coöperatie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Rabobank is een wat rare coöperatie (Tom Lassing)

Daar waar de Rabobank voorheen overal aparte zelfstandige banken had, die ondersteund werden door eerst een tweetal en later een enkel hoofdkantoor, is het nu veel meer een NV aan het worden. Een NV met één enkel hoofdkantoor en met lokale filialen die geen eigen zeggenschap meer hebben. Er gaan dan ook 12.000 arbeidsplaatsen verloren en de bank gaat een ander leningsbeleid voeren. Lees gerust dat de bank minder gaat uitlenen, want dat doen banken tegenwoordig allemaal.
In naam blijven de leden het beleid bepalen, maar in de praktijk is het iedereen al lang duidelijk dat de leden slechts een bijrol spelen.
De Rabobank blijft in naam een coöperatie, maar in de praktijk werkt ze als een NV.
Als dat maar goed gaat.
Ook de Rabobank heeft via haar hoofdkantoor vooral in het buitenland meegewerkt aan de fraudes waaraan andere banken zich ook schuldig gemaakt hebben. De leden hebben dat nooit geweten en hebben daar nooit iets aan kunnen doen. De lokale banken maakten er geen deel van uit, hadden er geen enkele invloed op. De ballerina’s in vooral Londen hadden vrij spel en hadden binnen de bank een status aparte.
Dat heeft de bank geweten. Deze financiële ballerina’s brachten eerst enorm veel geld binnen en hierdoor werd de Rabobank ‘gedwongen’ om ze enorme bonussen te geven. Later bleek die ‘winst’ het gevolg te zijn van fraude en mocht de bank de boetes ophoesten en haar goede naam inleveren. De ballerina’s zijn met de poet vertrokken.
De lokale leden van de lokale Rabobanken hebben de Rabobank altijd ruim voorzien van cash. Vooral in de provincie voelden velen zich nauw verbonden met ‘hun’ Rabobank. Het is echter ‘hun’ bank al lang niet meer.
De nauwe banden verslappen. De basis van de Rabobank is weggeslagen. Deels doordat de agrarische markt veel kleiner is geworden, maar ook omdat de Rabobank snel veranderde van een vertrouwde huisbank naar een oplichtingsfabriek die wereldwijd werkte aan haar dochterfirma fraude en bedrog. Natuurlijk gaat de Rabobank proberen het bedrog uit te sluiten, maar het doet het door zich organisatorisch volkomen te vervreemden van haar basis. Dat kan toch niet goed zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *