Ik heb liever spaargeld in de vorm van goud dan in de vorm van euro’s of dollars. Dat wordt door enkele lezers dan opgevat als dat ik denk dat heel het financiële stelsel onderuit gaat en alleen goud nog veilig is.
Ho, stop!
Dát zeg ik helemaal niet!
Ik zeg dat ik goud veiliger vind dan vooral euro’s. Dát is wat ik zeg, en doe.
Ik heb het dan niet over het geldsysteem. Dat geldsysteem staat echter wel onder druk, dat wel. Immers is het niet omdat het zo fantastisch gaat dat de ECB maandelijks zo’n 80 miljard euro’s meer in de markt brengt. Logisch zou zijn dat al die extra euro’s de waarde en koopkracht van die munt ondermijnt.
Dat is zelfs extreem logisch, alleen die waardevermindering loopt niet één op één met de toenemende hoeveelheid geld.
De waardedaling kent een enorme vertraging omdat het geld niet één op één de economie in gaat. De omloopsnelheid van dat nieuwe geld is namelijk extreem laag. Dat komt omdat de banken het in feite de economie niet in brengen. Ze speculeren er wat mee en verder weinig.
Ze moeten en willen ook steeds meer buffers aanhouden. Ook dat houdt dus in dat geld ‘vast’ komt te zitten en dat de economie in feite het gevoel heeft dat er minder euro’s rondgaan. De steeds toenemende hoeveelheid euro’s gaat echter slechts minder snel rond.
De kans dat er dus inflatie komt, neemt iedere maand wel toe, maar deze inflatie komt pas als de omloopsnelheid van het geld toeneemt.
Die toename ‘zie’ ik nog niet. Ik denk dat ook de ECB het niet ziet.
Hoe zorg je er voor dat geld sneller rond gaat? Dat doe je bijvoorbeeld door een lagere rente.
Ook dat helpt tegenwoordig niet meer.
Ook in Japan kennen ze het probleem. Ze kennen het daar al sinds 1989.
Er is ook daar steeds meer geld, maar inflatie neemt maar niet toe, want de omloopsnelheid van geld blijft afnemen.
Nederland kent nu officieel deflatie. Iets dat Japan ook regelmatig kent. Deflatie is ook zo’n typisch geval van vertragende geldstromen. Men gaat aankopen uitstellen, want volgende maand is het goedkoper.
De ECB heeft steeds geld aan de banken gegeven en het heeft niet geholpen. Een normaal mens zou dan denken… Goh, ik ben nu acht jaar bezig met in feite hetzelfde en resultaat is nul. Zou ik eens wat anders proberen om een andere uitkomst te verkrijgen?
De ECB is echter geen gewoon mens. Het is een log instituut met enorm domme intelligente mensen die met een bord voor hun kop door het leven gaan.
Ze blijven geld naar de banken gooien en ze blijven hopen op een andere uitkomst.
Met zulke dombo’s aan het roer heb ik liever goud. Dat lijkt me heel wat veiliger.