LADEN

Typ om te zoeken

Pijnlijk misverstand over rol AFM

Beleggers Nieuws

Pijnlijk misverstand over rol AFM

 

Ik kreeg dit weekend naar aanleiding van de plaatsing van dit artikel https://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/wat-te-doen-als-je-er-ingestonken-bent.html in de nieuwsbrief van Beursbox en www.beurz.com meerdere mailtjes over fondsen die gecontroleerd worden door de AFM, maar die toch zwaar onderuit gingen.
Wat die beleggers zich niet realiseren is dat de AFM vrijwel geen inhoudelijke controle doet.
De AFM kijkt of de dossiers recht hangen en het postbus nummer klopt.
De AFM kijkt ook of er geen onzin in de prospectus staat. Met geen onzin bedoel in, geen zaken die overduidelijk tegen de wet ingaan en geen type- en taalfouten. Ook de namen van de bestuurders moeten goed gespeld zijn. Allemaal ook belangrijk als er straks juridisch gestreden gaat worden. Het belangrijkste is toch of de aanbieding wel klopt. Juist op dat vlak kijkt de AFM dus niet. Het kan nog altijd een kansloze belegging zijn. Het is niet voor niets dat de woekerpolissen er zijn gekomen.
De inhoud van de aanbieding en de kans die het heeft is geen zaak voor de AFM. Of het dus betrouwbaar is, of het een kans maakt, de AFM zal er niet naar kijken. Misschien gelukkig maar, gezien de beroerde adviezen die de AFM eerder al wel gaf, maar je zou als consument anders kunnen verwachten. Een goedkeuring van zo’n door de overheid aangewezen partij lijkt ook een betrouwbaarheidstempel te zijn, en dat is het dus pertinent niet.
Wij, u en ik, weten dat de wet nooit alles kan dekken. De AFM denkt daar echter anders over en probeert alles wat in haar macht ligt met vergunningen af te dekken. Het probleem is echter dat dit vooral over de administratie gaat en niet over de inhoud.
De AFM vergunning is dus niets meer dan een soort diploma voor een foutloos geschreven dictee.
Het is geen enkele bescherming tegen slechte beleggingen of bedriegers. De opzet is niet illegaal, en de partijen zijn gevestigd op inderdaad het vermelde adres, dat is het enige dat je weet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *