LADEN

Typ om te zoeken

Pensioenfondsen onder druk

Beleggers Nieuws

Pensioenfondsen onder druk

Het is eigenlijk te gek voor woorden. De luchtbel in staatsobligaties moet nog knappen en nu al hebben pensioenfondsen het bijzonder zwaar. Door de lage rente mogen ze hun vermogen niet te hoog schatten. De fondsen komen nu dus vanwege die lage rente ineens administratief vermogen te kort.

Ze vangen dat op door verlagingen van de pensioenen en verhoging van de premie.
Kunt u nagaan wat er gaat gebeuren als de staatsobligatie luchtbel knapt! Er komt dan wel een hogere rente, maar tegelijkertijd zullen dan de waardes van hun al bezit zijnde staatsobligaties enorm omlaag gaan. Immers vangen ze daar maar een heel magere rente op. Niemand die een obligatie voor de volle prijs wil als die obligatie maar 2% rente oplevert terwijl de rente op dat moment >6% is. Wil je dan je obligatie verkopen, dan moet de prijs zo ver omlaag dat de koper reëel 6% rente zal ontvangen. Daarom wil je bij stijgende rentes niet in obligaties gevonden worden.

Het lijkt er daarom dus op dat pensioenfondsen de komende jaren amper kunnen winnen.

Sterker nog, het is zo dat ze in feite niet kunnen winnen.

Het afdekken van hun portefeuille hebben ze geen kaas van gegeten, het fondsbeheer is bijzonder duur uitgezet bij partijen die de fondsen vanuit de management vergoeding uitkleden en als dan al een fonds slim is, dan komt de AFM om ze terug in staatsobligaties te jagen.
Ik heb er geen geld meer zitten, en ik moet zeggen, ik ben daar heel blij om. Je moet als veertiger wel bijzonder veel geluk hebben om nog ooit serieus wat terug te gaan zien van het kapitaal dat nu maandelijks naar de pensioenfondsen vloeit.

Het is mede daarom dat ik iedereen oproep zelf ook wat te regelen voor het pensioen. Ga niet hopen op instanties, want die hebben straks geen geld meer. Het is ook daarom dat ik oproep te werken richting een tweede inkomen.
Zo ben ik ook ooit begonnen. Nu is mijn hobby van weleer het inkomen van nu.
http://www.onderneemhetonline.nl/seminars/seminar-agenda

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *