LADEN

Typ om te zoeken

Peak Silver (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Peak Silver (Tom Lassing)

Gisteren besprak ik de productie van zilver in 2015. De cijfers over 2016 zijn nog niet helemaal definitief, maar zoals het er nu naar uitziet is de zilverproductie over 2016 lager uitgekomen dan die over 2015.
De hogere prijs voor zilver in 2016 is dus misschien niet echt een verrassing.
Naar het er nu uitziet, zal de totale productie uitgekomen zijn rond de 887.000.000 ounces aan zilver. In 2015 was de mijnproductie 893.000.000 ounces.
Dit lijkt te wijzen op een maximaal bereikte capaciteit. Niet zo gek, want het wordt steeds moeilijker om nog nieuw zilver te vinden. Het laaghangende fruit is immers al geplukt en bestaande mijnen raken steeds verder uitgeput.
De vraag is nu wanneer het tekort aan productie pijn gaat doen. In 2015 was de vraag naar zilver bijna 130 miljoen ounces groter dan de productie. Het tekort werd opgevangen door gebruik van bestaand zilver en door papieren zilver te verzinnen. Veel beleggingszilver bestaat niet omdat de ETF’s geen dekking in fysiek zilver meer bezitten maar slechts de belofte te leveren. Beleggers nemen daar nog altijd genoegen mee.
In 2016 is het tekort waarschijnlijk rond de 185 miljoen ounces.
Blijkbaar waren de eigenaren van nog liggend zilver nog altijd bereid tegen niet zulke hele hoge prijzen zilver te leveren. De prijs van zilver steeg aan aanzienlijk in 2016 en ook in 2017 lijkt er ondanks de dip van deze week een opwaartse druk onder de koers te liggen. Een opwaartse druk die soms wat gemaskeerd wordt door korte termijn speculanten die, gedreven door krantenkoppen, zilver kopen danwel verkopen.
De trend is voor de zilverprijs omhoog, al is die trend door korte termijn speculanten niet altijd even zichtbaar.
www.zilveraandelen.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *