LADEN

Typ om te zoeken

Pas op met vastgoed en obligatiefondsen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Pas op met vastgoed en obligatiefondsen (Tom Lassing)

De belangrijkste reden dat u nu met die fondsen op moet passen is terug te zien in Engeland. Daar zijn na de Brexit verschillende vastgoedfondsen ‘op slot’ gegaan. Te veel beleggers wilden er uit. Dat kan echter niet, want het kapitaal zit uiteraard voor het grootste deel in vastgoed en vastgoed is niet liquide.
Er kunnen dus altijd wel een paar beleggers uitstappen, maar niet te veel.
Zonder cash komt het fonds in zwaar weer. Het moet dan met spoed vastgoed verkopen en dat is nooit goed voor de rendementen. Het alternatief is dan om het fonds op slot te doen.
Dat houdt in dat je als belegger niet meer kan uitstappen.
Het blijft uw geld, maar u heeft er geen zeggenschap meer over. Uw belegging is nu als een echte belegging in vastgoed geworden en niet langer een investering in een fonds.
U zal moeten wachten tot ze het fonds weer open stellen. Dat kan soms jaren duren.
In het ergste geval komt het fonds nooit meer open en wordt het overgenomen waarna u een eindafrekening krijgt op basis van de verkoopprijs.
Ondertussen bent u in zekere zin al die tijd uw geld kwijt.
Er is geen bank die u op basis van die aandelen een lening geeft. U hebt uw geld laten ‘vangen’ en nu bent u dus klemgezet.
We zien het nu gebeuren in vastgoedfondsen. Ik ben bang dat het ook in obligatiefondsen kan gebeuren zodra de rente stijgt. Voor die fondsen is er geen pijn als ze de kans krijgen de leningperiode uit te zitten. Maar onderweg kan dan zo’n obligatie een handelswaarde hebben die 40% lager ligt dan de prijs die aan het einde van de looptijd verkregen wordt. Onderweg verkopen is dan ook weer zo wat. Ik vrees dat fondsbeheerders dan de keuze moeten maken. Namelijk het fonds op slot zodat in ieder geval de eindwaarde vastgeklikt kan worden en de hoofdsom dus niet verloren gaat, of het fonds ‘los’ laten en 40% waardeverlies slikken.
Ik maakte al eens een ronde mee waarbij men voor het laatste koos. Het duurt lang voor zo’n verlies weer (in obligaties) goedgemaakt is.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *