Ik heb recent enkele keren over het vergassen van hout geschreven. Hoewel deze techniek al meer dan 125 jaar oud is, staat ze technisch nog altijd in de kinderschoenen omdat de verbranding van olie meestal de voorkeur heeft gekregen. Slechts twee keer was het vergassen van hout in zwang. Namelijk in de Tweede Wereldoorlog in continentaal (bezet) Europa en in Zuid Afrika toen dat land vanwege de apartheid geboycot werd.
Het bedrijf dat in Hengelo een nieuwe fabriek neer heeft gezet die deze maand open zal gaan, heeft ook al 10 jaar in Maleisië een fabriek staan.
Een lezer heeft naar aanleiding van de artikelen in Beursbox en op basis van gegevens van de website van de onderneming even de berekeningen gedaan van de effectiviteit van die activiteiten in Maleisië.
In 2005 is de fabriek er geplaatst. Ondertussen (we zijn 10 jaar verder) is er volgens hun website 1000 ton olie geproduceerd.
Men gebruikt die olie maar liefst 300 kilometer verderop. Het is dus zo dat men 1000 ton olie driehonderd kilometer verplaatst heeft. Zoiets kan je eigenlijk alleen maar verzinnen als er subsidie op zit denk ik dan…
Men heeft er veel ‘ervaring’ opgedaan, maar in feite is de productie netto anderhalf vat olie per dag en dat vervoer je 300 kilometer. Als dat de realiteit van Hengelo gaat worden, dan is het in Hengelo niet meer dan een duur werkgelegenheidsproject.
Het heeft dan weinig met energieproductie van doen.
Als we de plannen voor Hengelo lezen, dan klopt dat misschien ook wel. Bij de hoofddoelstellingen staat dat men nog altijd bezig is de machines te verbeteren via R&D. Men wil demonstreren wat er allemaal kan en met zoekt nog applicaties om de productie voor te gebruiken.
Hoe rendabel de productie dus is, dat is geen hoofddoel.
Ik schreef eerder dat het jammer is dat het geen beursgenoteerd initiatief is. Ik neem dat terug. Dit is zonder veel subsidie vooralsnog alleen maar R&D. Dit heeft nog weinig met duurzame energie productie van doen.
Er is door de lezer gekeken naar de berekeningen. De onderliggende gegevens zijn van de site van de aanbieder gehaald.
De Empyro-installatie zal worden gevoed met 5 ton biomassa per uur / 120 ton per dag. Dat levert, naar men in dit artikel (http://www.exakta.se/ebooks/bioenergi/2015/1502/#/18/) beweert, een output van 3,3 ton olie per uur / 80 ton per dag.
(in het artikel voorziet men een totale jaarproductie van 20.000 m3. Bij een soortelijk gewicht van 1.250 kg/m3, hebben we dan 25.000 m/ton per jaar olie op de weegschaal. (Kennelijk heeft men hier al een slag om de arm willen houden, rekening houdend met opstart/uitval/onderhoud, want 365 x 80 ton is volgens mijn calculator bijna 30.000 m/ton.)
Ik neem dat als uitgangspunt voor de installatie in Maleisië, die 2 ton biomassa per uur/ 48 ton per dag kan verstouwen. Dat zou theoretisch (1 : 1 afgeleid van de Empyro-verwachting) dus een olieproductie van 10.000 m/ton per jaar hebben moeten opleveren, ofwel in de 10 jaar sinds 2005 totaal ca. 100.000 m/ton.
Dat laatste is inderdaad theorie, want we hebben gelezen dat de installatie in Maleisië tot dusverre 1.000 m/ton pyrolyse olie heeft uitgeplast.
Volgens mij is dat dan… 1%…??