LADEN

Typ om te zoeken

Osisko koopt productiestroom

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Osisko koopt productiestroom

Osisko is een royalty aandeel. Het verstrekt als bedrijf goudmijnen cash in ruil voor een deeltje van de toekomstige productie.
Waarom zouden goudmijnen zo’n deal maken?
De belangrijkste reden is dat de snel cash krijgen terwijl de cashverstrekker in feite weinig onderpand krijgt. Immers is een toekomstige productie een soort van gebakken lucht. Het wordt pas interessant als die productie bewaarheid wordt.
Voor de goudmijn dus ook geen rentekosten stijging. Het is dus letterlijk gratis geld dat ze in handen krijgen.
Je toekomstige winstpotentie neemt als goudmijn alleen wat af.
Voor Osisko als royalty bedrijf geldt dat ze met die stroom inkomsten straks inkomsten krijgen, maar daarvoor geen activiteiten hoeven te ontwikkelen. Hun kosten zijn alleen rentekosten op eventueel geleend geld, maar ze hoeven geen goudmijn te runnen.
Daarbij nemen ze bij meerdere goudmijnen posities in en daarmee is hun risico ook prachtig over bedrijven projecten en zelfs werelddelen verdeeld.
Er is wel een extra risico voor Osisko. Niet alle goudmijnen zullen daadwerkelijk tot productie komen. Het kan dus zo zijn dat je wel de investering deed, maar je die uiteindelijk wel eens moet afschrijven.
Ik ben een groot voorstander van royalty aandelen. Helaas is het zo dat die bedrijven, mede omdat ze zo enorm interessant zijn, structureel hoog gewaardeerd worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *