LADEN

Typ om te zoeken

Ook goudfixing gaat op de schop

Beleggers Nieuws Goud

Ook goudfixing gaat op de schop

De dagelijkse goudfixing wordt nu in Londen nog altijd door vier banken uitgevoerd. Iedereen weet dat het pure fraude is en dat is ongetwijfeld ook de reden dat Deutsche Bank recent al gestopt is. Komen er schadeclaims en boetes, dan is het feit dat ze er zelf al mee stopten misschien een verzachtende omstandigheid.
Ondertussen is Barclays de enige bank die tot nu toe een boete heeft gekregen vanwege de bewezen fraude met de goudprijs.
Bewezen is namelijk dat één van haar traders gewoon een mail met het verzoek om een bepaalde fixing prijs deed en vervolgens zijn verzoek gehonoreerd zag worden.
De goudfixing is er al sinds 1919. Twee keer per dag wordt door enkele banken in Londen een prijs vastgesteld. Die prijs is slechts een indicatie er is geen garantie dat er ook op gehandeld kan worden. Meestal is het zo dat de prijs in Londen bij de fixing gemiddeld zo’n 8 dollar per ounce omlaag gehaald wordt, waarna de handel de prijs weer enkele dollars hoger gaat zetten.
Nu duidelijk is geworden dat werkelijk alles wat aan banken is overgelaten uiteindelijk fraude is geworden, wil ook de World Gold Council een hervorming van het systeem.
Op 7 juli komt er daarom een discussie forum met alle belanghebbenden… behalve uiteraard de particuliere beleggers. Maar de professionele partijen zijn er wel. Samen moeten ze tot een nieuw en eerlijk systeem gaan komen. De verwachting is daarom dat de goudprijs later dit jaar via een beurs vastgesteld gaat worden. Er moet namelijk totale openheid komen over hoe de prijs tot stand is gekomen. Eerlijk gezegd zie ik niet hoe met dat gegeven als basis de goudprijs niet omhoog kan gaan… behalve dan als ze met heel veel papieren goud gaan handelen en fors short gaan.
In een serieuze beurs met een goede transparantie zou dat wel eens verrasende consequenties kunnen hebben en serieus een short squeeze tot gevolg gaan hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *